Lehtikuva/Wojtek Radwanski

Lopullista hyväksyntää odotetaan vielä: asiasta keskustellaan kaikkien jäsenmaiden kesken.

Euroopan unionin monivuotista budjettia ja 750 miljardin euron elpymispakettia pidättelevä oikeusvaltiokiista saattaa olla ratkeamassa. STT:n tietojen mukaan Unkari ja Puola ovat hyväksymässä ratkaisun, jolla kiista pystyttäisiin selvittämään.

Ratkaisun lopullinen hyväksyntä ja muoto selvinnevät myöhemmin tänään, kun asiasta keskustellaan kaikkien jäsenmaiden kesken. Eräästä diplomaattilähteestä kerrottiin STT:lle, että lopullista vahvistusta odotetaan vielä.

Unkari ja Puola vastustivat oikeusvaltiomekanismia eli EU:n rahankäytön sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että jäsenmaan oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Mekanismista sovittiin heinäkuussa, kun EU:n budjetista ja elpymispaketista neuvoteltiin huippukokouksessa. Kokonaisuuden yksityiskohdista saavutettiin sopu EU-instituutioiden välisissä neuvotteluissa syksyn aikana.

ILMOITUS

Rahakokonaisuuden eteneminen tyssäsi kuitenkin Unkarin ja Puolan vastustukseen viime kuussa.

Sovittua asetustekstiä ei avata

STT:n tietojen mukaan Unkarille ja Puolalle kelvannut ratkaisu tarkoittaa todennäköisesti sitä, että jäsenmaat sopivat erillisistä muotoiluista, joiden avulla vahvistetaan yhteistä tulkintaa siitä, miten prosessi etenee, kun oikeusvaltiomekanismia käytetään tulevaisuudessa.

Virkamieslähteen mukaan näin pyritään hälventämään Unkarin ja Puolan huolia siitä, että mekanismilla voisi tehdä kiusaa tiettyjä jäsenmaita vastaan.

Iltapäivällä ei ollut vielä täysin selvää, kirjattaisiinko yhteiset muotoilut osaksi huomenna alkavan EU-huippukokouksen päätelmiä vai tekisivätkö jäsenmaat asiasta erillisen julkilausuman.

Kuitenkaan valmiiksi neuvoteltua asetustekstiä oikeusvaltiomekanismista ei avata uudelleen. Tämä on ollut tärkeää Suomelle, joka on ajanut vahvaa oikeusvaltiomekanismia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Puolan varapääministeri Jaroslaw Gowin sanoi jo aiemmin tänään, että esillä oleva ratkaisuehdotus tekee Unkarin ja Puolan aiemman vastustuksen tyhjäksi.

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban kuvaili eilen, että sovun syntymiseen on hyvä mahdollisuus huomenna alkavassa huippukokouksessa.