Lehtikuva/Markku Ulander

Mietintö ei ollut yksimielinen, vaan siihen on tulossa vastalause. Tiedotustilaisuus mietinnöstä pidetään kello 17.

Helsingin Sanomien

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä Haaviston ministerivastuuasiassa. HS on saanut mietinnön tai ainakin osia siitä käsiinsä.

HS kertoo, että perustuslakivaliokunnan mukaan ministerisyytteen nostamiselle asetettu korotettu syyksiluettavuusvaatimus ei täyty Haaviston kohdalla. Vaatimukset ovat tahallisuus tai törkeä huolimattomuus. Myöskään ministerin virkavelvollisuuksien rikkomisen olennaisuusvaatimus ei täyty asiassa.

Valiokuntakanslian mukaan mietintöön on tulossa yksi vastalause, eli mietintö ei ole yksimielinen. Vastalauseen takana ovat HS:n tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan vihreät. Takaraja vastalauseen jättämiselle on kanslian mukaan kello 16.

Valiokunta pitää päätöksestään tiedotustilaisuuden kello 17.

Täysistuntoon ehkä perjantaina

Valiokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja ja muun muassa halutessaan siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Perustuslakivaliokunnan käsittely kesti noin vuoden.

Perustuslakivaliokunta voi pitää Haaviston toimintaa myös vain moitittavana, sillä kynnys ministerisyytteen nostamiselle on erittäin korkea. Jos syyte Haavistoa vastaan kuitenkin nostetaan, asia etenee valtakunnanoikeuteen. Syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa.

Perustuslakivaliokunnan Johanna Ojala-Niemelä kertoi eilen, että täysistunnon äänestykselle varattaisiin aikaa perjantaina iltapäivällä.