IPS/Kara Santos

Koronapandemia on tarjonnut kehitysmaissa toimivalle tupakkateollisuudelle uusia mahdollisuuksia lähentyä valtioiden terveysviranomaisia yritysvastuun kantamisen varjolla, kertoo Kaakkois-Aasian tupakkasääntelyliittouman raportti.

Pandemia on jättänyt huonosti varautuneet köyhät valtiot avun tarjoajien armoille, hyväksymään kaiken tarjotun avustuksen. Hyväntekeväisyys auttaa tupakkayrityksiä luomaan yhteyksiä viranomaisiin ja saamaan poliittista pääomaa, jota on hyvä käyttää terveyslinjauksiin vaikutettaessa.

Tupakkateollisuus on esittäytynyt ”hyvänä yrityskansalaisena” esimerkiksi rahoittamalla urheilua ja katastrofiapua Bangladeshissa, Indonesiassa, Japanissa, Koreassa, Pakistanissa ja Vietnamissa. Se sponsoroi tapahtumia myös maissa, joissa tupakkakauppaa rajoitetaan.

Valtio lähettää korkea-arvoisia edustajiaan tupakkateollisuuden järjestämiin tapahtumiin. Teollisuus on myös tehnyt suoranaista yhteistyötä valtioiden kanssa, esimerkiksi salakuljetuksen vastustamisessa. Yhteistyö on auttanut teollisuutta luomaan suoria henkilökohtaisia yhteyksiä korkeissa asemissa oleviin virkailijoihin.

Niinpä valtiot yleisesti antavatkin tupakkateollisuudelle monenlaisia etuja muun muassa verotuksessa. Etujen perusteluna on teollisuudenhaaran merkitys talouskasvulle. Toimet heikentävät tupakkarajoituksia sekä vähentävät verotuloja.

ILMOITUS

Tupakkateollisuus sekaantuu politiikkaan

Läpinäkyvyyden puute valtion ja tupakkateollisuuden vuorovaikutuksessa on ongelma lähes kaikissa raportissa käsitellyissä maissa. Vain yhdeksässä raportin maassa on käytäntöjä, jotka estävät tupakkateollisuuden sekaantumista terveyspolitiikan muovaamiseen.

Kaakkois-Aasian maissa tupakkarajoitukset etenevät hitaasti ja joskus yritykset rajata teollisuuden vaikutusvaltaa jopa ottavat takapakkia.

Raportin mukaan tupakkateollisuus sekaantuu politiikkaan eniten Japanissa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Kiinassa. Sattumaa tai ei, mutta näissä maissa on myös eniten tupakoitsijoita maailmassa. Teollisuuden vaikutusvaltaa taas on parhaiten vähennetty Bruneissa, Pakistanissa ja Nepalissa.

Bruneissa, samoin kuin Thaimaassa, on myös onnistuttu vähentämään tupakointia. Tupakoinnin vähentymisestä ei ole vastoin tupakkateollisuuden tyypillistä väittämää seurannut valtiontaloudellisia menetyksiä.

Englanninkielinen versio