Lehtikuva/Emmi Korhonen

Oikeuskanslerin mukaan on ilmeistä, ettei sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmius terveydenhuollon suojavarusteiden hankinnassa ja varastoinnissa ollut riittävää koronaepidemian alkuvaiheessa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ministeriöiden välinen yhteistyö ei epidemian aluksi toiminut tehokkaasti, eikä STM:n sisäinen vastuunjako ollut riittävän selkeä.

Lisäksi oikeuskanslerin mukaan STM:ssä on jonkin verran epäselvyyttä ministerien välisestä työnjaosta. Jatkossa voi olla tarvetta arvioida ministerien selkeämpää tehtävänjakoa myös kriisijohtamisen näkökulmasta, oikeuskansleri toteaa.

Esimerkiksi oikeuskansleri nostaa työnjaon, jossa yhdelle ministerille kuuluisi sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus sekä toiselle sosiaaliturvan ja hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuus.

– Nykytilanteessa esimerkiksi varautumisen ja sen edellyttämän materiaalisen valmiuden sekä tilannekuvan muodostamisen johtaminen kuuluu toiselle ja tartuntatautilaki ja sen mukaiset toimenpiteet toiselle ministerille, Pöysti kirjoittaa päätöksessään.

ILMOITUS

Työjaolla on oikeudellinen perusta ministerivastuun toteutumiseksi

Pöystin mukaan työnjaossa ei ollut osattu varautua riittävän hyvin pandemian kaltaiseen, suuria ihmisjoukkoja koskevaan häiriötilanteeseen ja kansallinen pandemiasuunnitelma saattoi liiaksi nojautua tunnettuihin influenssariskeihin.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä toimii kaksi ministeriä: perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Pöysti myöntää, että ministerien välinen työnjako perustuu lähtökohtaisesti poliittiseen sopimiseen sekä tarkoituksenmukaisuuteen. Asiasta päättävät pääministeri ja hallitukseen osallistuvat puolueet.

Hän kuitenkin korostaa, että asialla on myös oikeudellinen perusta ministerivastuun toteutumiseksi, mistä on säädetty perustuslaissa.

Oikeuskansleri antoi tänään ratkaisunsa kevään suojavarustehankintoihin liittyvistä epäselvyyksistä.

Lisätty tarkempi selvitys STM:n ministereiden työnjaosta klo 11.30.