Lehtikuva/Markku Ulander

Perussuomalaiset esittää turvapaikanhakijoista isompaa leikkausta kuin niihin on budjetoitu.

Koko oppositio on valmis leikkaamaan julkisia menoja verojen alentamiseksi. Oppositio ei toisin sanoen halua panostaa esimerkiksi hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen, vaan verokevennyksiin. Tämä on suomalaisten hyvinvointia kaventavaa politiikkaa.

Näin opposition varjobudjetit vetää yhteen vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

Eduskunta keskusteli varjobudjeteista keskiviikkona.

Andersson erittelee kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtoja kirjoituksessaan Facebookissa.

Hänen mukaansa kokoomus paljastaa omassa vaihtoehdossaan selkeästi ja raadollisesti oman arvomaailmansa.

”Leikkaukset kohdistuvat yhteiskunnan köyhimpiin ja pienituloisimpiin.”

ILMOITUS

Kokoomus haluaa leikata niin toimeentulotuesta, työttömyysturvasta, asumistuesta kuin työttömien eläkkeistä. Pelkästään ensi vuodelle leikkauksia sosiaaliturvaan tulisi yli 400 miljoonaa euroa. Työttömien eläketurvasta lähtisi vielä 850 miljoonaa euroa lisää. Yhteensä nämä leikkaukset olisivat toista miljardia euroa, Andersson laskee.

Hän kysyy, mikä olisi lopputulos tästä arvovalinnasta.

”Kokoomuksen vaihtoehto kasvattaisi eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan tuloeroja ja syventäisi köyhyyttä sysäämällä 32 000 suomalaista köyhyysrajan alle. Heistä 8 000 olisi lapsia. Kylmäävä lopputulos sanoisin.”

Turvapaikoista enemmän kuin niihin käytetään

Perussuomalaiset leikkaisivat maahanmuutosta ja luonnonsuojelusta.

”Valitettavasti nämä kohteet eivät ole sellaisia loputtoman rahoituksen taikaseiniä, joita perussuomalaiset kuvittelevat niiden olevan. Perussuomalaiset esimerkiksi haluavat leikata 156 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotosta, vaikka tähän ei ensi vuonna olla käyttämässä kuin 104,6 miljoonaa euroa”, Andersson kirjoittaa.

Eduskunnassakin hämmästeltiin perussuomalaisten leikkausintoa ympäristöministeriön rahoituksesta. Lähes 40 prosentin leikkaus merkitsisi kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden toiminnan merkittävää supistamista.

”Mitä kansallismielisyyttä se sellainen oikein on?”, Andersson kysyy.

Itse hän toteaa olevansa oikein tyytyväinen ja ylpeä siitä, että meillä on hallitus, joka on sitoutunut tasa-arvon ja pienituloisten aseman edistämiseen.

”Tästä on hyvä jatkaa.”

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!