Lehtikuva/Vesa Moilanen

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan oppositiolla ei ole yhteistä vaihtoehtoa hallitukselle.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen pöllytti antaumuksella opposition vaihtoehtobudjetteja keskiviikkona eduskunnassa. Vauhdikkaasti esiintynyt Vanhanen löysi niistä jopa merkittäviä uutisia. Hän myönsi, että tekisi mieli roastata enemmänkin.

Oppositio on koko syksyn haukkunut hallitusta velkaantumisesta ja teki siitä syyskuussa yhteisen välikysymyksenkin, joka olisi voinut kaataa hallituksen keskellä kriisiä. Tämä kaiveli edelleen Vanhasta, koska vaihtoehtobudjetit todistavat, ettei oppositiolla ole yhteistä linjaa ja nykyisessä tilanteessa ei ole mahdollisuutta kuukausien hallitusneuvotteluihin.

Vaihtoehtobudjetit ovat näytön paikka siitä, miten oppositio itse toimisi.

Vanhanen sanoi perussuomalaisten päätyneen suorastaan hämmästyttävällä tarkkuudella samaan alijäämään hallituksen kanssa. Eroa on noin 70 miljoonaa euroa eli promillen luokkaa valtiontaloudessa.

Esimerkiksi maahanmuutosta on perussuomalaisten esittämällä tavalla mahdotonta säästää useita satoja miljoonia jo siksi, että maahanmuutto on hyvin alhaisella tasolla verrattuna muutamien vuosien takaiseen tilanteeseen.

ILMOITUS

Kokoomuksen vaihtoehdossa mittavien veronalennusten ja lisämenojen summa on puolueen itsensä mukaan miljardiluokan säästöt.

– Kokoomuksen laskelman rinnalle on otettu kuitenkin myös eduskunnan tietopalvelun arvio tehdyistä esityksistä. Sen mukaan kokoomuksen esitys on pakkasella 947 miljoonaa euroa. Eli lähes miljardi euroa lisävelkaa. Aikamoinen uutinen tälle päivälle.

Vanhasen mukaan kokoomus on saanut lukunsa näyttämään velkaa vähentäviltä epärealistisella dynamiikalla.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi, että kukaan ei tarvitse maahanmuuttoa niin kuin perussuomalaiset. Koko puolueen olemassaolo perustuu siihen.

– Teitä ei juuri kiinnosta tavalliset ihmiset, hän sivalsi eduskunnassa.

– Jotain teidän arvoistanne kertoo, että olette leikkaamassa lähes puolet luonnonsuojeluvaroista. Teitä ei siis kiinnosta luonto tai se, että suomalaiset saavat nauttia suomalaisesta luonnosta.