Lehtikuva/Vesa Moilanen

THL: Yli 50 hengen tilaisuuksia ei tulisi järjestää missään päin Suomea.

Suomessa on raportoitu yhdeksän uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta ja 420 uutta tartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL keskiviikkona.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on nyt 165 ihmistä, mikä on kymmenen ihmistä vähemmän kuin maanantaina. Tehohoidossa heistä on 21 ihmistä, mikä on kolme enemmän kuin maanantaina.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 947 tartuntaa, mikä on 2 942 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 3 005 tartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Suomessa viimeisten kahden viikon ajalta on hieman yli 101 koronatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 25 882 ja kuolemantapauksia 408.

ILMOITUS

Epidemiatilanne heikentynyt Suomessa kaikkialla

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia ei tulisi järjestää edes koronaepidemian perustasolla olevilla alueilla, suosittaa THL.

THL perustelee suositusta sillä, että epidemiatilanne on heikentynyt Suomessa kaikkialla. Suositus sisältyy THL:n aluehallintovirastoille laatimaan arvioon kokoontumisrajoitusten tarpeesta.

– Sairaalahoidossa olevien määrä on kasvanut huolestuttavasti koko maassa, ja arviomme mukaan ihmisten välisten kontaktien vähentämiseen tarvitaan nyt lisää toimia, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Monilla alueilla yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten rajoitukset ovat jo tiukempia. Paikalliset aluehallintovirastot päättävät alueiden kokoontumisrajoituksista alueen epidemiatilanteen mukaan.

Tänään Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Etelä-Karjalan alueiden aluehallintovirastot ovat päättäneet uusista kokoontumisrajoitusten kiristyksistä. Varsinais-Suomessa voi järjestää sisätiloissa korkeintaan 10 hengen yleisötilaisuuksia hygieniaohjeet huomioiden, ja Etelä-Karjalassa sekä Satakunnassa yleisötilaisuuksien raja vedetään 20 ihmiseen.

Suomalaisille lähetetään tekstiviesti epidemian vaikeutumisesta

Suomessa toimivien puhelinoperaattorien liittymiin lähetetään tekstiviestillä tietoa koronaepidemian vaikeutumisesta sekä alueellisista suosituksista ja rajoituksista, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Viestien lähetys aloitetaan tänään.

Viesteissä ihmisiä kehotetaan noudattamaan annettuja suosituksia ja rajoituksia, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin hillittyä. STM on koonnut alueelliset ohjeistukset sairaanhoitopiirien verkkosivuilta.

Viestit lähetetään suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi. STM on sopinut viestien lähettämisestä puhelinoperaattoreiden ja Hätäkeskuslaitoksen kanssa.

Vielä maanantaina STM ei ollut tehnyt päätöstä tekstiviestin lähettämisestä, kertoi STT:lle silloin ministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt. Richt sanoi maanantaina, että ministeriö pohtii viestinnän kokonaisuutta, ja mahdollisuus tekstiviestin lähettämiseen on vain yksi osa tätä kokonaisuutta.

Iltalehti kertoi viikonloppuna, että ministeriössä oli valmisteltu koronatilanteen nopean huonontumisen vuoksi tekstiviestin lähettämistä kaikkiin suomalaisiin kännykkäliittymiin. Valtiovalta on käyttänyt tekstiviestimahdollisuutta koronakriisin aikana kaksi kertaa aiemmin: Uudenmaan sulkemisen yhteydessä ja silloin, kun suomalaisia oli yhä huomattava määrä ulkomailla.

Palveluita rajoitetaan eri puolilla Suomea

Turun, Porin, Tampereen ja Espoon kaupungit ovat tänään tiedottaneet uusista rajoitustoimista koronavirusepidemian vuoksi. Espoo rajoittaa sairaalassa hoidossa olevien potilaiden luona vierailua 20. joulukuuta saakka. Vierailukielto ei kaupungin mukaan koske saattohoidossa olevien potilaiden eikä Villa Glimsin potilaiden omaisia.

Tampereella suljetaan sisäliikuntapaikat, uimahallit ja nuorisotilat 21. joulukuuta saakka. Pori kertoo rajoittavansa kaupungin tilojen käyttöä vuoden loppuun saakka.

Myös Turussa rajoitetaan kaupungin palveluita.

– Koronatilanne on viimeisten muutamien päivien aikana muuttunut huonompaan suuntaan koko maakunnassa. Kolme viikkoa kestävillä rajoituksilla yritetään nyt vaikuttaa tilanteeseen. Jouluun asti jokaisen turkulaisen tulee viettää rajoitettua elämää, jotta saisimme pandemian suunnan käännettyä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin tiedotteessa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!