Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Turun valtuustoryhmä: Vasemmistoliiton vaihtoehto olisi välttänyt koulutusleikkaukset lisäämättä velanottoa.

Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä ei hyväksy Turun kaupunginvaltuuston 16.marraskuuta päättämää noin viiden miljoonan euron koulutusleikkausta. Summa vastaa noin 1,5 prosenttia koko Turun sivistystoimialan vuosibudjetista.

Leikkaus kohdistuu muun muassa henkilöstöön. Vasemmistoliitto kertoo neuvotelleensa loppuun asti, jotta leikkaukset peruspalveluihin saataisiin minimoitua.

Sivistystoimialan budjettiin kirjattiin lopulta lauseke, jonka mukaan säästötoimet toteutettaisiin niin, että ne ”eivät heikennä opetuksen laatua tai palveluja”.

Rahoja tullaan perimään takaisin, mikäli niitä väärinkäytetään.

– Näitä leikkauksia ei todellisuudessa ole mahdollista toteuttaa ilman, että perusopetuksen laatu kärsii. Siksi Vasemmistoliitto ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin jättäytyä budjettisovun ulkopuolelle, vasemmisto kertoo tiedotteessaan.

Leikkaus tapahtui

Vasemmistoliiton ryhmä ihmettelee sitä, että valtuuston budjettikokouksessa ja sen jälkimainingeissa on esitetty väitteitä, joiden mukaan mitään koulutusleikkausta ei oikeastaan olisi tapahtunutkaan.

ILMOITUS

– Väitteissä on viitattu sivistystoimialan budjetin kasvavan kymmenellä miljoonalla verrattuna tähän vuoteen. Totuus on kuitenkin se, että valtuusto leikkasi useilla miljoonilla euroilla Turun kasvatuksesta ja koulutuksesta, mikä heikentää palvelutasoa, valtuustoryhmä toteaa.

Ryhmä huomauttaa siitä, että kymmenen miljoonan lisäyksessä on kyse muun muassa valtionosuuksista, joita Marinin hallitus jakaa Turulle.

– Rahat tulevat tietenkin tarpeeseen, mutta ne eivät poista sitä faktaa, että sivistystoimialan perusrahoituksesta – muun muassa henkilöstöstä – leikattiin, ryhmä painottaa.

Se toteaa, että valtionosuuksia ei voi myöskään käyttää kuin niihin tiettyihin tarkoituksiin, joihin ne on osoitettu.

– Rahoja tullaan perimään takaisin, mikäli niitä väärinkäytetään. Valtion lisärahoituksen ei ole tarkoitus ohjata kuntia säästämään koulujen rahoituksesta.

Kyse lasten tulevaisuudesta

Ryhmä kysyy, minkälaisesta politiikasta kertoo se, että turkulaisilla lapsilla, nuorilla ja henkilöstöllä maksatetaan Turun taloudenpidossa tapahtuneita virheitä.

– Lasten tulevaisuudesta ei saa leikata, ryhmä sanoo.

Vasemmistoliitto esitti budjettineuvotteluissa muille ryhmille koulutusleikkausten perumista siten, että peruminen rahoitettaisiin joko leikkaamalla konsernihallinnon ei-kiireellisistä hankkeista tai korottamalla sosiaalisesti oikeudenmukaista kuntaveroa.

Vasemmistoliitto ei kannata koulujen perusrahoituksen leikkauksia sen enempää nyt kuin tulevaisuudessakaan. Se toteaa, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus tekee koulutusmyönteistä politiikkaa, ja kuntien pitää seurata perässä.

Vuoden 2021 alusta lähtien kunnallisvero on kaikissa yhdessätoista Turun naapurikunnissa Turkua korkeampi Naantalia lukuun ottamatta.