Lehtikuva/Roni Lehti

Ministerit lupasivat syksyllä apua Naantalille kriisistä selviytymiseen.

Nesteen yt-neuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena päättyy 370 työtehtävää.

Yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä ja keskittää Naantalin toiminnan terminaali- ja satamatoimintoihin. Yhtiö myös uudistaa öljytuotteiden operatiivista toimintamallia. Lisäksi Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia.

Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Yhtiön mukaan fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana. Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle.

Neste järjestää tänään kaksi tiedotustilaisuutta, toisen kello 11 Naantalissa ja toisen kello 15.30 Porvoossa.

ILMOITUS

Lintilä asetti selvityshenkilön

Neste kertoo tiedotteessa tarjoavansa henkilöstölleen ensisijaisesti uusia työtehtäviä, joihin tarjotaan koulutusta. Paikkakunnan vaihtoa tuetaan muuttoavustuksella.

Henkilöille, joiden työsuhde päättyy, Neste tarjoaa eläkesopimuksia ja kohdennettuja tukipaketteja, joihin sisältyy myös starttiraha tukemaan koulutusta tai yrittäjyyttä. Lisäksi toteutetaan muutosturvaohjelma, johon sisältyy erilaisia uudelleen työllistymistä tukevia toimia.

Ministerit lupasivat aiemmin syksyllä apua Naantalille jalostamon lakkauttamisen aiheuttamasta kriisistä selviytymiseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) asetti syyskuun lopussa Naantalin seudun teollisen tulevaisuuden selvityshenkilöksi Patrian hallituksen puheenjohtaja Panu Routilan. Selvityshenkilö asetettiin sen jälkeen kun Lintilä vieraili Naantalissa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja työministeri Tuula Haataisen (sd.) kanssa.

Lintilä sanoi vierailun yhteydessä, että selvityshenkilö voisi esimerkiksi yhdistää Naantalin alueen tarpeita työ- ja elinkeinoministeriön kontakteihin ja resursseihin.

Marin puolestaan arvioi, että Naantaliin voidaan kohdentaa rahoitusta paitsi Euroopan unionin elpymisvälineestä myös oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Hän arvioi, että fossiilisista polttoaineista irtautuvan Nesteen tapaus täyttäisi vihreään siirtymään tarkoitetun rahaston edellytykset.