IPS/Mantoe Phakathi

Yksityiset investoinnit helpottaisivat sitoumusten täyttämistä.

Kun Eswatinin (entinen Swazimaa) Mbabanen kaupungin suurin ostoskeskus The Mall joutui tulvan valtaan vuonna 2003, apteekkari Barry de Maine menetti tarvikkeita tuhansien eurojen arvosta. Kun tulvat iskivät jälleen tänä vuonna, hän oli asentanut tulvaesteen eikä vesi enää päässyt sisälle.

De Maine syyttää tulvista ilmastonmuutosta. Hän harmittelee, ettei pääkaupungissa keskustella pitkän tähtäimen ratkaisuista ongelmaan, joka on muuttunut toistuvaksi.

– Näissä olosuhteissa tulvaesteen asentaminen on kaikki, mitä voin tehdä. Yleisestihän mitään ei ole tehty sen jälkeen, kun The Mall alkoi kärsiä tulvista 17 vuotta sitten. Ihmiset kyllä puhuvat tulvista, mutta olisin kiinnostuneempi toiminnasta, de Maine sanoo.

Toimintaa lieneekin luvassa, sillä Eswatini on uudistanut sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen. Ensimmäisen vuonna 2015 annetun viisivuotisen sitoumuksen heikkoutena oli toteutus- ja seurantasuunnitelman puute. Siinä on haastetta, toteaa meteorologian osaston johtaja Duduzile Nhlengethwa-Masina Eswatinin turismi- ja ympäristöasioiden ministeriöstä.

– Yritämme rakentaa seurantaprosessia, jotta varmasti tietäisimme, kenen oletetaan mitäkin tekevän ja miten paljon voimavaroja tarvitaan, Nhlengethwa-Masina selittää.

ILMOITUS

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii rahaa

Eswatini kuuluu maihin, jotka saavat kansainväliseltä NDC Partnership -järjestöltä taloudellista ja teknistä apua ilmastotavoitteidensa saavuttamiseen. Seurantaprosessia tukevat lisäksi seitsemän muuta, muun muassa YK:n järjestöä.

Ilmastosopimuksen viisivuotiskaudella 2015–20 Eswatini pyrki parantamaan ilmastopaineiden sietokykyä maataloudessa ja ekosysteemeissä. Erityisesti keskityttiin energiasektoriin ja liikenteeseen. Kaikkia tavoitteita ei saavutettu.

– Kun julkistimme tavoitteemme, kerroimme myös, että niiden saavuttaminen on ehdollista. Se viittasi siihen, että tavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos saamme tarvitsemamme taloudellisen ja teknisen tuen, johtaja Duduzile Nhlengethwa-Masina sanoo.

Esteitä tavoitteiden saavuttamiselle koitui myös riittämättömistä investoinneista, poliittisten linjanvetojen epäjohdonmukaisuudesta ja yksityisten toimijoiden liian vähäisestä osallistumisesta.

Yksityisten mukaantuloa odotellaan

Ilmastoaktivisti Rex Brown huomauttaa, että ilmastonmuutoksella on valtavia vaikutuksia esimerkiksi sokeriruo’on ja karjan kasvatukseen sekä metsäteollisuuteen. Silti yksityinen sektori ei ole mukana päästöjä vähentämässä.

– Emme saisi antaa yksityisen sektorin lipsua, mutta jos se jatkaa päänsä hiekkaan hautaamista, sitä odottaa tulevaisuus hiekkaan juuttuneena. Muidenkin kuin kansalaisjärjestöjen ja valtiollisten toimijoiden täytyy osallistua prosessiin, Brown vaatii.

Nhlengethwa-Masinan mielestä yksityisen sektorin kiinnostus olisi elintärkeää, sillä ilmastotoimien rahoitus on suuressa määrin siitä riippuvainen. Hän joutuu kuitenkin myöntämään, että liike-elämän edustajia ei muutamaa vakiokasvoa lukuun ottamatta juurikaan saada kokouksiin.

Englanninkielinen versio