Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Elinkeinoelämän talousluottamus on pysynyt vaisuna.

Kuluttajien odotukset taloudesta elpyivät jonkin verran marraskuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli kuitenkin edelleen synkkä.

Indikaattori oli marraskuussa –4,8, kun se lokakuussa oli –6,9 ja syyskuussa –5,9. Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta kohenivat hieman marraskuussa lokakuuhun verrattuna. Sen sijaan näkemys oman talouden nykytilasta heikkeni.

– Koronaepidemia vaikuttaa selvästi kuluttajien tunnelmiin, joten uutiset rokotteiden tulosta ovat todennäköisesti piristäneet odotuksia, kirjoittaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentissaan.

Uutiset rokotteiden tulosta ovat todennäköisesti piristäneet odotuksia.

Kuluttajien odotukset Suomen yleisen työttömyystilanteen kehityksestä paranivat marraskuussa selvästi, mutta olivat silti ankealla tasolla. Sama pätee arvioon omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta.

Sen sijaan oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa ei enää pidetty kovin suotuisana säästämiselle eikä kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkaan lainanotolle.

ILMOITUS

Merkit talouden palautumisesta eivät ole vahvistumassa

Elinkeinoelämän luottamus talouteen on pysynyt vaisuna, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Marraskuussa vaakalento jatkui, eivätkä merkit talouden palautumisesta ole vahvistumassa, päinvastoin.

Ongelmat taloudessa ovat nyt laajemmalla kuin keväällä, sillä palveluiden lisäksi vaikeuksissa ovat nyt myös rakentaminen ja teollisuus.

– Koronaviruksen toisen aallon takia edessä on todennäköisesti hyvin vaikeat 3–4 kuukautta, eikä ole tietoa, kuinka pitkään tästä talvesta toipuminen tulee taloudessa kestämään, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Teollisuusyritysten luottamus nousi marraskuussa yhden pykälän lokakuusta, mutta indikaattori on yhä heikolla tasolla. Rakennusyritysten luottamus pysyi marraskuussa paikallaan.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi niin ikään ennallaan, mutta oli edelleen heikko. Vähittäiskaupan luottamus koheni hieman.