Lehtikuva/Emmi Korhonen

Hallitus kokoontui Säätytalolle käymään läpi koronatilannetta. Pääministeri uskoo pääkaupunkiseudun uusien rajoitusten tehoavan, mutta muilla alueilla on kiristämisen varaa.

Hallitus aloitti iltapäivällä Säätytalolla neuvottelut koronaviruksen tämänhetkisestä tilanteesta. Merkittäviä uusia päätöksiä ei tänään odoteta.

Viime päivinä virinneestä valmiuslaki-keskustelusta pääministeri Sanna Marin sanoi, että emme ole nyt sellaisessa tilanteessa, jossa lakia tarvittaisiin. Ennalta käydään kuitenkin läpi sitä, minkälaisessa tilanteessa valmiuslakiin uudelleen turvautuminen voisi tulla kyseeseen.

– Mehän emme sitä tietenkään toivo, vaan pitää pyrkiä siihen, että alueellisilla kohdennetuilla toimilla pystytään saamaan tauti painettua takaisin alas niin, että näin painaviin keinoihin emme joutuisi.

Marin sanoi uskovansa, että pääkaupunkiseudulle eilen ilmoitetut uudet rajoitukset tehoavat, koska siinä suljetaan monta fyysisten kontaktien paikkaa.

Muilla alueilla on hänen mukaansa kuitenkin vielä kiristämisen varaa.

ILMOITUS

– Fyysisen tapaamisen paikat pitäisi saada minimiin, Marin sanoi ja mainitsi esimerkkinä aikuisten harrastustoiminnan.

Hallitus kuulee illalla oikeudellisen arvion valmiuslaista. Marinin mukaan se on viimeinen keino ja silloin asian käsittelyyn otettaisiin myös oppositio mukaan.

Lisäksi Marinin mukaan illan neuvottelujen aiheena on epidemiologinen tilanne, josta kuullaan muun muassa HUS:n edustajia sairaanhoidon kapasiteetista eli sairaala- ja tehohoidossa olevien määrästä.

THL tiedotti aiemmin keskiviikkona, että Suomessa on nyt todettu kaikkiaan 22 652 koronatautitapausta. Tänään ilmoitettiin 363 uudesta tapauksesta. Sairaalahoidossa on 134 koronapotilasta, joista tehohoidossa 21.

Joulunvieton pelastamisesta on kysymys

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi neuvotteluun saapuessaan tilanteen vaikuttavan varsin vakavalta. Hänen mukaansa kaikki mahdolliset keinot ilman poikkeusoloja ja valmiuslakia on otettava käyttöön.

Suojavarustetilanne on Pekosen mukaan tällä hetkellä hyvä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan nyt eletään erittäin kriittisiä päiviä ja monilla alueilla on hyvin pienestä kiinni, ettei tilanne ajaudu huonommaksi.

Saarikko sanoi, että nyt on kysymys myös joulunvieton pelastamisesta kuukauden kuluttua.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!