Lehtikuva/Vesa Moilanen

Korotatilanne pahenee pääkaupunkiseudun lisäksi Pirkanmaalla.

Pääkaupunkiseudulla palataan lähipäivinä tiukkoihin koronarajoituksiin kevään tyyliin. Julkiset tilat suljetaan ja toisella asteella siirrytään etäopetukseen.

Varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa jatkuu lähiopetus.

Opetusministeri Li Andersson pitää alueen lisätoimia tilanteen hillitsemiseksi tarpeellisina ja tervetulleina. ”Nyt tarvitaan varsinkin pääkaupunkiseudulla samanlaista henkistä asennoitumista kuin keväällä: ollaan kotona ja pyritään kaikin tavoin vähentämään lähikontakteja”, Andersson kannusti Twitterissä.

Hän myös kiitti päätöstä jatkaa lähiopetusta varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa.

Suomessa pidetään laajasti tärkeänä, että pienten lasten mahdollisuus käydä koulua pyritään turvaamaan mahdollisimman pitkälle. Jatkotartuntojen määrä kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on ainakin tähän asti Anderssonin mukaan ollut muuta yhteiskuntaa matalampi. Lähiopetuksen sulun vahingollinen vaikutus lasten ja nuorten hyvinvoinnille olisi suuri.

ILMOITUS

Li Andersson nostaa esiin kaksi keväältä opittua asiaa.

Ensimmäinen on se, että terveys ja talous eivät ole vastakkaisia. Ne maat, jotka ovat onnistuneet parhaiten tautitapausten vähentämisessä, ovat myös pärjänneet taloudellisesti parhaiten.

”Toinen asia minkä olemme keväästä oppineet, on se, että tätä tautia eivät nujerra pelkästään virkamiehet tai hallitus – tässä onnistutaan vain yhdessä. Kehotan siksi jokaista pohtimaan, mitä omassa toiminnassa on mahdollista muuttaa yhteisen vastuun kantamiseksi.”

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko twiittasi antavansa kaiken tuen päätöksille. Hän kertoi jatkavansa vuoropuhelua suomalaisten kulttuuri- ja urheilutoimijoiden kanssa, joita koronatilanne ja tiukkenevat rajoitukset erityisesti koskettavat.

Aiemmin tiistaina pääministeri Sanna Marin kiitteli uusia toimia.

Maskisuositus laajenee Pirkanmaalla

Koronarajoitukset tiukkenevat myös Pirkanmaalla, missä tilanteen huononemisen takia kasvomaskeja suositellaan nyt myös toisen asteen oppilaitoksiin sekä julkisille ja yksityisille työpaikoille kaikissa kohtaamisissa.

Maskisuositukseen on lisätty myös kaupat ja ostoskeskukset.

Lisäksi yli 20-vuotiaiden liikuntaharrastuksissa joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa 26.11.–15.12. Suositus ei koske maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin. Uimahallien kävijämäärä puolitetaan ja hallit kohdentavat ikäihmisten käynnit tiettyihin kellonaikoihin.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!