Teollisuusliitto

Liiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työehtosopimustoiminnan lopettaminen heikentää mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen.

Etäkokouksena järjestettävästä Teollisuusliiton valtuustosta lähti tiistaina täyslaidallinen työnantajaleirin suuntaan. Liiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työnantajapuolella ei otettu huomioon kaikkia työehtosopimustoiminnan lopettamisen vaikutuksia. Varapuheenjohtaja Turja Lehtonen syytti työnantajia väärien tietojen levittämisestä.

Valtuutettujen puheissa on vastustettu eläkeputken poistamista parhaillaan meneillään olevissa työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa.

Turja Lehtosen mukaan työnantajaleiri käy todella kovilla kierroksilla tällä hetkellä.

– Maamme kilpailukyvystä käydään erikoista keskustelua, jossa väitetään, ettemme ole kilpailukykyisiä eikä tänne kannata investoida. Julkisuudessa on myös annettu kuvaa siitä, että kilpailijamaissa olisi huomattavasti joustavammat sopimukset kuin meillä.

Lehtosen mukaan tällöin unohdetaan esimerkiksi Suomen lomautusjärjestelmä, jolla on vaikutusta maan pärjäämiseen.

ILMOITUS

– Kriisioloissakin Suomi menestyy kilpailukyvyssä joustavien työmarkkinapelisääntöjemme vuoksi.

Lehtosen mielestä on suorastaan väärän informaation jakamista ja mautonta toimintaa jatkuvasti valittaa siitä, kuinka joustamattomat työmarkkinat Suomessa ovat.

Mistä pitäisi sopia paikallisesti?

Puheenjohtajien puheissa otettiin kantaa myös paikalliseen sopimiseen.

Puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, että vaikka Metsäteollisuus ry luultavasti valmistautui irtiottoonsa pitkään ja omasta mielestään ehkä huolellakin, saattoi siltä jäädä jotain huomioimatta.

– On nimittäin niin, että työehtosopimustoiminnan lopettaminen heikentää alan mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen aika merkittävästikin. Kuitenkin juuri joustavuuden lisääminen neuvottelutoimintaan on ollut Metsäteollisuuden mantra näitä muutoksia tehtäessä.

Turja Lehtosen mukaan paikallisesta sopimisesta ja sen lisäämisestä käydyssä keskustelussa unohtuu se, että esimerkiksi Teollisuusliiton sopimuksissa on todella paljon elementtejä, jotka mahdollistavat toisin sopimisen, jos taitoa ja tahtoa löytyy.

– Olen lukuisia kertoja kysynyt, että mitkä ovat juuri ne kohdat, joissa pitäisi enemmän tai paremmin sopia paikallisesti. Vastaukset ovat hyvin epämääräisiä. Aito paikallinen sopiminen hyödyttää kaikkia osapuolia, yksipuolinen sanelu ei sitä tee.

Riku Aalto nosti esiin myös kysymyksen työrauhasta, ”ammattiliittojen niin sanotusta kauppatavarasta”. Hän ei ole vakuuttunut, että työnantajapuolella ymmärretään, mitä työrauhasta sopimisen siirtäminen työpaikkatasolle lopulta saattaa merkitä.

Iäkkäistä ehkä ratkaisu

Aalto kertoi, että neuvotteluissa iäkkäämpien työntekijöiden työllisyyden parantamiseksi on nähtävissä mahdollisuus löytää jotain yhteistä pohjaa.

– Meidän näkökulmastamme tässä on tietenkin olennaista, että ikääntyville, pitkän työuran jo tehneille työntekijöille taataan oikeudenmukaisella tavalla elämisen ja toimeentulon mahdollisuudet.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!