Lehtikuva/Olivier Matthys

Kommentti: Unkarin ja Puolan hangoittelu oikeusvaltioperiaatetta vastaan ei ole yllätys. EU ei voi taipua Unkarin ja Puolan painostukseen.

Maat ovat estäneet EU:n budjetin ja siihen liittyvän 750 miljardin euron elpymispaketin etenemisen, koska ne vastustavat kokonaisuuteen kuuluvaa oikeusvaltiomekanismia.

Yle kertoo uutistoimisto AFP:n tietoihin perustuen, että Puola on väittänyt oikeusvaltiomekanismin olevan merkki eurooppalaisesta harvainvallasta, jolla kiusataan heikompia jäsenmaita. Unkari puolestaan on väittänyt oikeusvaltiomekanismin olevan ”kiristys” maahanmuuttoa vastustavia maita kohtaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei avannut julkisuudessa EU-maiden johtajien torstaisen videokokouksen keskusteluja. Hän totesi Puolan ja Unkarin perustelujen olevan samoja kuin aikaisemminkin julkisuudessa.

Oikeusvaltiossa valtion toiminnan on perustuttava lakiin ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä kunnioitettava riippumattomia tuomioistuimia ja median riippumattomuutta.

Puolassa ja Unkarissa yksilönvapauksia sekä sanan- ja tiedotusvälineiden vapautta on rajoitettu. Myös tuomioistuinten riippumattomuutta ja koskemattomuutta vastaan on hyökätty ja vähemmistöt kohtaavat toistuvaa syrjintää.

Vahva kansalaismielipide tukee oikeusvaltioperiaatetta

Oikeusvaltioperiaatteen läpi vieminen EU:n rahoituspakettineuvotteluissa on Marinin hallitukselle merkittävä tavoite. Oikeusvaltioperiaate oli yksi Suomen puheenjohtajakauden näkyvimmistä tuloksista. Eikä Suomi ole tavoitteessaan yksin.

ILMOITUS

Marin painotti eilisen kokouksen jälkeen, että ”On itsestään selvää, että puolustamme oikeusvaltiomekanismia viimeiseen saakka.”

Hänen mukaansa ”On vaikea nähdä muuta tietä ulos kuin että oikeusvaltioperiaate on osa kokonaisuutta.”

EU-johtajien pöydällä on EU:n budjetti vuosille 2021–2027 sekä 750 miljardin euron elvytyspaketti. Heinäkuussa käydyissä EU:n neuvotteluissa myös elpymispaketin rahoitus sidottiin oikeusvaltioperiaatteeseen.

Olisi kestämätöntä, jos tästä jouduttaisiin lipeämään. Elpymispakettia vastustaneet ovat syyttäneet perussopimusten rikkomisesta. Vastustajat saisivat ilkkumisen aihetta, jos oikeusvaltioperiaatteesta luovuttaisiin Unkarin ja Puolan painostuksen johdosta.

Myös vahva kansalaismielipide tukee EU-rahojen sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen. Nationalistit ja oikeistopopulistit saisivat näyttöä omasta vaikutusvallastaan, jos oikeusvaltioperiaatteesta joustettaisiin.

Unkarissa ja Puolassa pelataan aikaa?

Puolassa ja Unkarissa rikotaan oikeusvaltioperiaatteita, joiden pitäisi toteutua jo ennen EU-jäsenyyttä. Ennen oikeusvaltioperiaatteen hyväksymistä painostus on ollut lähinnä poliittista.

Vertaispainetta on luotu neuvoston vuotuisen oikeusvaltiovuoropuhelun puitteissa. Oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen liittyvät nyt komission EU-maille tekemät vuosittaiset oikeusvaltioarvioinnit.

Mahdollisuus puuttua EU-rahojen käyttöön oikeusvaltiorikkomusten perusteella on mahdollista nyt ensimmäisen kerran. EU-johtajat saattavat joutua käsittelemään kiistaa vielä joulukuun huippukokouksessa.

Puola ja Unkari ovat EU-budjetin ja elpymisrahaston nettosaajia. Maat hyötyvät näistä enemmän kuin maksavat. Onkin arvioitu, että maat pelaavat aikaa saadakseen myönnytyksiä itselleen, mutta on ennakoitu myös syvempää EU-kriisiä.