Lehtikuva/Isaac Lawrence

Pidätykset liittyvät alueparlamentissa järjestettyyn protestiin, jossa heitettiin mätä kasvi ja haisevaa lannoitetta parlamentissa.

Hongkongissa poliisi on pidättänyt kolme entistä alueparlamentin jäsentä. Pidätykset liittyvät aiemmin tänä vuonna järjestettyyn protestiin. Siinä vastustettiin lakiehdotusta, joka kriminalisoi Kiinan kansallislaulun pilkkaamisen.

Protestissa opposition Ted Hui, Ray Chan ja Eddie Chu heittivät mädän kasvin ja pahalta haisevaa lannoitetta alueparlamentin istuntosalissa, jotta saisivat keskeytettyä lakiehdotuksen käsittelyn.

Demokratiaa ja itsehallintoa puolustavat tahot ovat olleet myös aiemmin Peking-myönteisten viranomaisten toimien kohteena. Esimerkiksi aiemmin tässä kuussa seitsemän entistä alueparlamentin jäsentä pidätettiin sen jälkeen kun he olivat ottaneet osaa toiseen protestiin parlamenttirakennuksessa.

Demokratiaa ja itsehallintoa puolustavat tahot ovat Peking-myönteisten viranomaisten kohteena.

Manner-Kiina on varoittanut, että jatkossa lakien säätämiseen liittyvät protestit voivat johtaa jopa elinkautiseen vankeusrangaistukseen uuden turvallisuuslain nojalla.

Hongkong voi erottaa edustajan ilman oikeuskäsittelyä

ILMOITUS

Muun muassa EU, Britannia ja Yhdysvallat ovat tuominneet oppositioedustajien erottamiset alueparlamentista. Esimerkiksi Britannia sanoo Kiinan rikkoneen kansainvälistä sopimusta uudella säädöksellä, jonka perusteella Hongkongin alueparlamentista erotettiin viikko sitten tiistaina neljä oppositioedustajaa.

Säädöksen perusteella Hongkong voi erottaa edustajan ilman oikeuskäsittelyä, jos häntä pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Erottamisen jälkeen alueparlamentin loput viisitoista oppositioedustajaa erosivat viime keskiviikkona protestiksi.

Hongkongin alueelle tuli kesällä voimaan kiistelty turvallisuuslaki, jonka avulla muun muassa Manner-Kiinan viranomaiset saivat entistä laajemmat toimintaoikeudet alueella.

Oppositio varoittaa tulevasta

Oppositio varoittanut mielenilmauksista

Kiinan erityishallintoalue Hongkong on ollut entistä tiukemmin emämaan otteessa siitä lähtien, kun Kiina saattoi kesällä voimaan uuden turvallisuuslain.

Poliittisen analyytikon Willy Lamin mukaan Hongkongissa näyttää nyt käyttävän valtaa Kiinan kommunistinen puolue.

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinan hallintaan vuonna 1997, alueelle taattiin emämaata laajemmat vapaudet. Lam katsoo, että Hongkongin vapaudet ovat nyt vakavasti vaarantuneet.

Hongkongin kiinalaisen yliopiston luennoitsija Ivan Choy arvioi viime viikolla kiinamielisten käyttävän hyväkseen opposition puuttumista säätämällä useita ankaria lakeja.

Hongkongin alueparlamentti kokoontui viime viikon torstaina ensimmäistä kertaa ilman oppositioedustajia. Edustajia saapui kuitenkin parlamenttitalolle, jossa he ripustivat esille Hongkongin hallintojohtajaa Carrie Lamia kritisoivan banderollin.

– Hongkongilaiset, varautukaa pitkään, pitkään ajanjaksoon, jossa yhteiskunnassa on vain yksi ääni, sanoi demokratiamielinen edustaja Lam Cheuk-ting tuolloin toimittajille.