Pohjanmaan Vasemmiston piirikokous on huolestunut kuntien halusta mieluummin tehdä leikkauksia peruspalveluihin kuin tarkistaa veroprosenttiaan. Piirijärjestö muistuttaa, että leikkaukset tarkoittavat heikennyksiä koulutukseen, terveydenhuoltoon ja moneen muuhun kuntalaisten kannalta keskeiseen palveluun.

Koronapandemia on ajanut kunnat vaikeiden valintojen eteen. Kuitenkin samaan aikaan julkisuudessa keskustellaan epäkohdista, joiden ratkaiseminen vaatisi parempia resursseja kuntien palveluihin. Esimerkiksi koulujen kiusaamisongelmaa helpottaisi, jos kouluihin palkattaisiin lisää koulunkäynninohjaajia ja pienennettäisiin ryhmäkokoja.

– Halu pitää kuntalaisten verorasitus kohtuullisena on ymmärrettävää. Onko kuitenkaan parempi maksaa puoli prosenttiyksikköä pienempää kunnallisveroa, jos samaan aikaan oman lapsen koulusta tai päiväkodista lomautetaan henkilökuntaa, sanoo piirijärjestön puheenjohtaja Antti Knuuttila.

– Leikkaukset myös heikentävät kuntatyöntekijöiden asemaa ja tekevät kuntasektorin työstä vähemmän houkuttelevaa. Tämä voi heijastua myöhemmin rekrytointivaikeuksiin, piirikokous toteaa.

Valtio on tukenut kuntia lisätalousarvioilla tänä vuonna jo yli kaksi miljardia euroa. Kuntien ei tule käyttää koronatukia budjettivajeen tilkitsemiseen veroprosentin alhaisena pitämiseen, koska tällainen vaje aiheuttaisi leikkauspaineita myöhemmin vuonna 2021 tai viimeistään 2022. Ensi vuoden budjeteista päätetään nyt. Vuoden 2022 budjettiin voit vielä vaikuttaa asettumalla ehdolle kevään kuntavaaleissa.

ILMOITUS

Antti Knuuttila jatkaa Pohjanmaan Vasemmiston johdossa

Pohjanmaan Vasemmisto kokoontui piirikokoukseen Vaasaan sunnuntaina. Piirin puheenjohtajana valittiin jatkamaan Antti Knuuttila Seinäjoelta. Varapuheenjohtajiksi valittiin Saana Lind Vaasasta, Immanuel Grönlund Seinäjoelta ja Virpi Karhu Kokkolasta.

Piirihallituksen jäseniksi valittiin Ava Dahlvik Vaasasta, Stefan Håkans Mustasaaresta, Juha-Matti Kiviluoma Teuvalta, Noora Knaapila Seinäjoelta, Eino Korpilahti Kurikasta, Anton Meriläinen ja Esa Tikkakoski Kokkolasta sekä Lisen Sundqvist Pietarsaaresta.

Piirihallituksen varajäseniksi valittiin Sauli Isokoski Pietarsaaresta, Markus Ojala Seinäjoelta, Jorma Katajamäki ja Pekka Pörsti Vaasasta ja Roy Pietilä Kokkolasta.

Ajankohtaisen poliittisen tilannekatsauksen kokouksessa piti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.