IPS/Kristin Palitza

Kun Jamila Ben Baba perusti ensimmäisen yksityisen teurastamon Maliin vuonna 2013, maa oli keskellä sisällissotaa. Hän halusi kehittää Malin maaseudulta löytyviä resursseja eli karjaa, ja tehdä malilaisesta lihasta tunnetun sekä alueellisesti että kansainvälisesti.

Yrityksestä kasvoi Malin suurin yksityinen teurastamo, joka työllisti sata ihmistä. Yrityksen toimintaympäristö oli ja on yhä poliittisesti ja sosiaalisesti erittäin vaikea, naiselle varsinkin.

– Sota ja jihadistit riehuvat Malin keski- ja pohjoisosissa. Se vähentää jyrkästi karjan saatavuutta, sillä karjankasvattajat joutuvat jatkuvasti olemaan liikkeellä, Ben Baba sanoo.

– Koronapandemian vuoksi suljetut rajat ovat vähentäneet vientiämme. Ghanasta ja Guineasta on peruutettu useita tilauksia.

Kun Malin hotellitkin ovat pandemiarajoitusten seurauksena suljettuna, Ben Baban yrityksen tulot ovat pudonneet alle puoleen entisestä.

ILMOITUS

Valtiot vaurastuvat, ihmiset köyhtyvät

Jamila Ben Baban ja muiden malilaisten yritysten menestys on suorassa yhteydessä siihen onko sota vai rauha. Köyhyys synnyttää terrorismia, kuten Sahelin alueella on tapahtunut.

– Väkivaltaisten ääriainesten vahvistuminen Sahelissa liittyy väestön olosuhteisiin. Monet osat Sahelista ovat sähköistämättömiä, vailla juomakelpoista vettä tai kouluja. Ei yllätä, että kroonisesti ruuan puutteesta kärsivät seudut ovat epävakaita, Khaled Sherif Afrikan kehityspankista sanoo.

– Jos maanviljelijäsukupolvi toisensa jälkeen juuttuu kotitarveviljelyyn, konfliktin vaara säilyy. Afrikan 1,3 miljardin väestöstä yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella, joten vaurauden luomisen täytyy olla etusijalla, Sherif selittää.

Valtiotasolla Afrikan maiden vauraus onkin lisääntynyt. Mantereen 54:stä valtiosta 26:n bruttokansantuote on kasvanut vähintään viidellä prosentilla. Samoissa maissa bruttokansantuote asukasta kohden kuitenkin laskee.

– Miten on mahdollista, että afrikkalaisten maiden rikastuessa afrikkalaiset ihmiset köyhtyvät? Ellei tähän ongelmaan tartuta, epävakaus jää pysyväksi, Sherif toteaa.

Afrikan kehityspankissa on huomattu, että ruokaturvan kohentaminen onnistuu parhaiten, kun paikalliset tuottajat yhdistävät voimansa.

Myös Jamila Ben Baba on vakuuttunut, että hänen liiketoimintansa voi edistää Malin kehitystä monella eri tasolla. Vaikutukset ulottuvat siltojen rakentamisesta kauppataseen kohentamiseen ja työpaikkojen luomiseen alueelle, josta erityisen vilkkaasti lähdetään ulkomaille.

Englanninkielinen versio

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!