Lehtikuva/Tasos Katopodis

Yhdysvaltain vaalitulos antoi toivoa kansainvälisen yhteisön paluusta monenkeskiseen yhteistyöhön demokraattien Joe Bidenin voitettua presidentinvaalit.

Paluuta Trumpia edeltäneeseen aikaan ei ole. Maailma on muuttunut muutoinkin kuin Trumpin ajaman Amerikka ensin -politiikan ansiosta.

Nationalistinen politiikka on vahvistunut kaikkialla. Oikeistopopulistiset ääriliikkeet ovat lisänneet kannatustaan perinteisissä demokratioissakin.

Poliittisen johdon henkilökohtainen yhteydenpito on rajallista koronapandemian seurauksena. Kansalaisten matkustamisrajoitukset luovat pohjaa kansalliselle itsekeskeisyydelle.

Yhdysvaltain paluusta Pariisin ilmastosopimukseen on tullut symbolisesti merkittävä asia kansainvälisen yhteisön paluuna yhteisiin pöytiin. Ilmastosopimukseen liittyminen onnistuu Bidenilta ilman senaatin hyväksyntääkin.

ILMOITUS

Toiveita ladataan siihen, että ilmastonmuutoksen hillintä on korkealla tulevan hallinnon asialistalla. Myös paluu Iranin ydinasesopimukseen on ollut esillä. Trumpin Yhdysvallat sanoutui tästä irti, kuten monista muistakin presidentti Obaman tekemistä sitoumuksista.

Yhdysvaltain suhteiden YK:n, Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Maailman kauppajärjestö WTO:n suuntaan odotetaan paranevan. Kaikkia näitä järjestöjä on arvosteltu aiheellisestikin.

Trumpin-aikaiset päätökset ovat tehneet näkyväksi, että kansainvälisten järjestöjen toiminnalla on ollut merkitystä kansainvälisessä yhteistyössä.

Suurin osa EU:n jäsenmaista huokasi helpotuksesta vaalituloksen jälkeen. Nationalistiset oikeistopopulistit eivät riemuinneet Bidenin vaalivoitosta, mikä on näkynyt vaalien jälkeisenä hiljaisuutena onnittelujen sataessa Bidenille.

Donald Trump on omalla politiikallaan, persoonallaan ja retoriikallaan vahvistanut oikeistopopulistien valtaa. Trumpista on tullut näiden liikkeiden eräänlainen ikoni, eikä hän häviä julkisuudesta.

Vähemmistöille Yhdysvalloissa tuo toivoa Kamala Harrisin valinta varapresidentiksi. Harris rikkoi kaksi lasikattoa tultuaan valituksi varapresidentiksi. Hän on ensimmäinen nainen ja vähemmistöjen edustaja Valkoisessa talossa varapresidenttinä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!