Lehtikuva/Olivier Hoslet

Pääministeri ehdottaa useita yhteisiä keinoja taistella viruksen leviämistä vastaan EU:ssa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Euroopan unionin tärkein tehtävä tällä hetkellä on edistää yhteistä strategiaa koronavirusta vastaan. Marin kirjoittaa asiasta Politico-lehdessä.

– Vaikka toimiva ja turvallinen rokote saataisiin markkinoille pian, voi väestön kattavassa rokottamisessa ja rokotesuojan saamisessa kestää vielä kauan. Euroopan talouden toipumista voimme edesauttaa nyt vain nujertamalla virusta yhteisellä eurooppalaisella strategialla, Marin kirjoittaa.

Marin luettelee useita eri tapoja, miten koronaviruksen leviämistä voitaisiin estää Euroopassa. Pohjana hän käyttää Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksiin perustuvaa ”testaa, jäljitä, hoida, eristä” -strategiaa.

Marinin mukaan lähtökohtana pitäisi olla riittävän laajan testauksen järjestäminen kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Tähän tarvitaan hänen mukaansa edullisia ja luotettavia pikatestejä.

Jäljitykseen Marin ehdottaa jäljityssovellusten mahdollisimman laajaa käyttöä sekä eri maiden sovellusten toimivuutta keskenään. Pääministeri mainitsee myös Koronavilkun menestyksen Suomessa.

ILMOITUS

– Suomessa arviolta puolet väestöstä on jo ottanut jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttöön, hän kirjoittaa.

Matkustusrajoituksia rajojen yli voidaan purkaa turvallisesti, jos siihen liitetään vaatimukset matkustajan testaamisesta, testien vastavuoroisesta tunnustamisesta sekä tehokkaasti toimeenpannuista ja yhdenmukaisista karanteeneista, Marin sanoo. Hänen mukaansa karanteenien pituudesta tarvitaan yhteinen eurooppalainen näkemys.

Matkustamisessa vaadittujen testaustulosten ja tulevaisuudessa rokotustodistusten keräämiseen tulisi hänen mukaansa kehittää kansainvälinen ja tietoturvallinen digitaalinen ratkaisu.

Pääministeri suosittelee Eurooppaan myös etätyön käyttöönottoa aina kun mahdollista.

– Kansanterveydestä huolehtimisen tulee jatkossakin olla pääosin jäsenvaltioiden vastuulla, mutta yhdentyneessä Euroopassa taudin torjunnassa menestynytkään jäsenvaltio ei ole suojassa ilman yhteistä onnistumista, Marin kirjoittaa.

Marin ottaa kantaa myös EU:n heinäkuussa päättämään elpymispakettiin. Hänen mukaansa varat tulisi ohjata ilmaston ja ympäristön tilaa sekä digitalisaatiota edistävällä tavalla.