Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei pidä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esittämiä muutoksia apteekkialalle uusina ja mullistavina. Hän sanoo STT:lle, että monet selvityksessä esiin nousseista asioista ovat olleet hallituksella jo tiedossa.

Hallitus on jo tehnyt selvitystä esimerkiksi lääkejakelun kalleudesta suhteessa muihin Pohjoismaihin. Lääkekustannuksia halutaan hillitä, ja samalla hallitukselle on tärkeää, että ihmisten lääkekulut eivät kasva.

– Vaikka lääkekustannuksia halutaan hillitä, me emme ole tekemässä säästöjä koskemalla kuluttajan kukkaroon, Pekonen sanoo.

Kilpailuviranomainen julkisti keskiviikkona laajan selvityksensä apteekkimarkkinoista ja antoi listan toimista, joilla lääkekustannuksia voitaisiin pienentää.

Selvityksessä KKV toi esiin apteekkarien korkean tulotason verrattuna muihin ammattiryhmiin.

ILMOITUS

– Tässä täytyy katsoa apteekkarien suuntaan ja todeta, että kenenkään lääkehoidolla ei tule tehdä kohtuuttomia voittoja. Täytyy myöntää, että apteekkarien voitot ovat aika kohtuuttomia, Pekonen sanoo.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa isot apteekit ovat Pekosen mukaan niitä, jotka tekevät näitä kohtuuttomia voittoja.

KKV:n selvityksen mukaan esimerkiksi 60 vuoden iässä apteekkarien keskimääräiset bruttotulot ovat lähes kolminkertaiset verrattuna lääkärien keskimääräisiin tuloihin.