Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Carunan toimitusjohtaja yritti piilottaa 20 prosentin palkankorotuksensa, kertoo Iltalehti.

Sähkön siirtohinnoittelu puhuttaa taas, kun Finnwatch julkisti tiistaina uusia tietoja suurimpien yhtiöiden Carunan ja Elenian verovälttelystä. Yhtiöiden verojärjestelyistä on aiheutunut Suomelle 90 miljoonan euron tappiot viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana, Finnwatch arvioi tutkimusartikkelissaan .

Hallitus valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä sähkön siirtohinnoittelun maksukorotusten rajoittamiseksi.

Vasemmistoliitto haluaa tästä elinkeinoministeri Mika Lintilän vastuulla olevasta laista mahdollisimman tiukan, kirjoitti vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson tänään Facebookissa.

”Lisäksi tarvitaan muutoksia lainsäädäntöön yritysten verovälttelymielessä tehdyn korkokikkailun lopettamiseksi. Nykytilanne ei ole hyväksyttävissä tai kestävä ja se rapauttaa suomalaisten palveluiden rahoittamista”, Andersson jatkoi.

Iltalehti kertoo lisäksi, että Carunan toimitusjohtajan Tomi Yli-Kyynyn palkka nousi viime vuonna 20 prosentilla 410 000 eurosta 489 000 euroon. Yli-Kyyny on yksi niistä suurituloisista, joka pyysi Verohallintoa poistamaan nimensä yli 100 000 euroa ansainneiden listalta.

”Aika kelpo palkankorotus sellaisen yhtiön johtamisesta, joka tekee voittonsa luonnollisen monopolin turvin”, kommentoi Li Andersson.

Hän tiivistää tilanteen niin, että ”luonnollisen monopolin turvin voittoja tekevä firma rahastaa suomalaisia kotitalouksia sähkönsiirrosta, välttelee veroja ja palkitsee tästä hyvästä toimitusjohtajaa 20% palkankorotuksella”.