Lehtikuva/Andrew Caballero-Reynolds

Istuva presidentti lähti tappiouutistensa jälkimainingeissa jälleen golfkeskukselleen. Seuraava presidentti meni kirkkoon.

Amerikkalaiset ansaitsevat reilut vaalit, kommentoi Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump virallisella Twitter-tilillään sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Melania Trump ei tätä ennen ole kommentoinut julkisesti presidentinvaalien tulosta.

– Jokainen laillinen – ei laiton – ääni on laskettava. Meidän on suojeltava demokratiaamme täydellisellä läpinäkyvyydellä, tviitissä kirjoitetaan.

CNN kertoi aiemmin sunnuntaina, että sen tietojen mukaan Melania Trump olisi kehottanut puolisoaan Donald Trumpia hyväksymään vaalitappion. CNN:n mukaan sen lähteellä olisi tietoa presidentin sisäpiirissä käydyistä keskusteluista.

Myös istuva presidentti kommentoi vaaleja jälleen Twitterissä. Trump ihmetteli, mistä lähtien media on päättänyt, kuka maan seuraava presidentti on.

Yhdysvalloissa on perinteinen käytäntö, että mediat julkaisevat viralliset ennusteensa vaalien voittajasta siinä vaiheessa, kun toisen ehdokkaan voitto ei enää käytännössä ole mahdollista.

ILMOITUS

Trump palasi sunnuntaina tappiouutistensa jälkimainingeissa golfkeskukselleen, kertoivat muun muassa uutiskanavat NBC News ja CNN.

Trump oli golfreissulla samaisessa kohteessa myös eilen. Hän palasi Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun yhdysvaltalaismediat olivat julistaneet Joe Bidenin vaalien voittajaksi.

Biden vieraili kirkossa ja poikansa haudalla

Bidenista on tulossa Yhdysvaltain seuraava ja järjestyksessään 46. presidentti. Hänen rinnallaan nousee varapresidentiksi kalifornialaissenaattori Kamala Harris.

Maan tuleva presidentti vieraili yhdysvaltalaismedioiden mukaan sunnuntaina kirkossa sekä läheisellä hautausmaalla.

Yhdysvaltalaisen NPR:n mukaan Biden vieraili messussa Delawaren osavaltiossa Greenvillen kaupungissa sijaitsevassa kirkossa. Hänen mukanaan olivat tytär Ashley ja pojanpoika Hunter, joka on Bidenin viisi vuotta sitten aivokasvaimeen menehtyneen pojan Beau Bidenin lapsi.

Messun jälkeen Biden vieraili kadun toisella puolen sijaitsevalla hautausmaalla, jonne ovat haudattuna hänen vanhempansa, sekä hänen ensimmäinen vaimonsa ja tyttövauvansa, jotka kuolivat auto-onnettomuudessa 1970-luvulla.

Lisäksi samalle hautausmaalle on haudattu Delawaren oikeusministerinä toiminut Beau Biden.

Biden ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harris ovat kertoneet myös uuden hallintonsa tavoitteista. Jatkosuunnitelmista kerrotaan hiljattain avatulla nettisivulla.

Sivulla kaksikko listaa uuden hallintonsa neljä tärkeintä tavoitetta. Niihin kuuluvat koronaviruksen torjunta, talouden toipuminen, rodullinen tasa-arvo ja ilmastonmuutoksen hillintä.

Vävypoikakin lähestyi Trumpia tappioon liittyen

Samaan aikaan, kun tuleva presidentti avaa suunnitelmiaan, Yhdysvalloista tihkuu ristiriitaista tietoa siitä, hyväksyykö Trump vaalitappionsa.

CNN ja AP kertoivat aiemmin, että Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on lähestynyt presidenttiä vaalitappioon liittyen. AP:n mukaan myös Kushner olisi kehottanut Trumpia hyväksymään vaalien tuloksen.

Axios-uutissivusto antaa taas päinvastaista tietoa. Sen mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa, vaan Kushner olisi sen sijaan neuvonut Trumpia ryhtymään lakitoimiin vaalituloksen haastamiseksi. Myös New York Times -lehti on kertonut nimettömänä kommentoineen Valkoisen talon virkamiehen kiistäneen aiemmat tiedot ja kertoneen Kushnerin neuvoneen Trumpia ryhtymään oikeustoimiin.

Uutistoimisto AP kertoo myös Trumpin kanssa työskennelleiden ihmisten haastatteluihin pohjaten, että Trump ei välttämättä koskaan hyväksy tappiotaan, mutta lähtee silti lopulta Valkoisesta talosta.

AP:n mukaan muun muassa Trumpin pojat Donald Jr. ja Eric ovat kehottaneet isäänsä taistelemaan vallasta kuten myös Trumpin asianajaja Rudy Giuliani. Sen sijaan osa Trumpin neuvonantajista on kehottanut tätä hyväksymään tappionsa.

Konservatiivisen Fox Newsin mukaan Trump olisi mahdollisesti harkitsemassa rauhanomaista vallanvaihtoa Bidenille. Uutiskanavan nimettömien lähteiden mukaan Trump voisi harkita häviön tunnustamista, mikäli hänen kampanjansa ajamat oikeusjutut eivät etene.

Trump on aloittanut oikeusjuttuja useissa osavaltioissa vaalitulokseen liittyen. Osa niistä on jo torpattu.

Giuliani puolestaan pyysi sunnuntaina oikeustoimia varten Twitterissä seuraajiaan tviittaamaan arvauksia siitä, miksi republikaanien tarkkailijoita ei olisi päästetty seuraamaan ääntenlaskentaa.

Tarkkailijoiden pääsyn rajoittaminen on yksi Trumpin vaalitiimin keskeisistä väitteistä.

Trumpilla ja totuudella ”suhteellisen rento suhde”

Republikaanisenaattori Mitt Romney arvioi uutiskanava CNN:lle, että Trump hyväksyisi väistämättömän, kun kaikki mahdolliset korjausliikkeet ovat ehtyneet. Hänen ei silti kannata odottaa poistuvan kaikessa hiljaisuudessa.

Romneylta kysyttiin CNN:llä, kantaako hän huolta siitä, että Trump ja hänen vaalitiiminsä kyseenalaistavat vaalien luotettavuutta ja väittävät, että Trump olisi voittanut vaalit.

Senaattorin mukaan Trumpia ei tulla muuttamaan hänen presidenttikautensa loppuvaiheessa, vaan ”hän on mitä on”.

– Hänellä on suhteellisen rento suhde totuuden kanssa ja hän aikoo taistella aivan loppuun saakka, Romney arvioi.

Trumpia useaan otteeseen kritisoinut Romney oli ensimmäinen republikaanisenaattori, joka onnitteli Bidenia ja Harrisia vaalivoitosta.

CNN kertoo, ettei Trumpin kannata Romneyn mukaan odottaa poistuvan ”hiljaa yön pimeydessä”.

– Mieluummin näkisin maailman seuraavan tahdikkaampaa poistumista, mutta se ei ole miehen (Trumpin) luonteelle omaista, Romney lisäsi.

Romney sanoi myös, ettei presidentin väittämästä vaalivilpistä ole mitään todisteita. Hän uskoo, että vihjailut laajasta vilpistä tai korruptiosta ovat tuhoisia demokratialle.

Trump on liian suuri häviämään republikaanipuolueesta

NBC:n Meet the Press -ohjelmassa Romney puolestaan arvioi, että Trumpilla on jatkossakin valtava vaikutus siihen, miten republikaanipuolue menee eteenpäin.

– Hän on kiistatta kaikkein vaikutusvaltaisin äänitorvi puolueessamme, Romney vastasi.

Hän kertoo NBC:lle uskovansa, että suuri enemmistö Trumpia äänestäneistä haluaa varmistaa, että Trumpin periaatteita ja politiikkaa jatketaan.

– Hän ei ole mitenkään katoamassa. Mitä republikaanipuolueeseen tulee, hän on se 900 paunan (noin 400 kilogramman) gorilla, Romney lisäsi.

Romneyn käyttämä kielikuva viittaa Merriam-Websterin sanakirjan mukaan toimijaan, joka on suuren kokonsa tai vaikutusvaltansa vuoksi hallitseva tai sitä ei voida edellä mainituista syistä kontrolloida.

Romney kehotti CNN:n mukaan, että yhdysvaltalaiset asettuisivat seuraavan presidentin Joe Bidenin taakse ja toivottaisivat hänelle kaikkea hyvää.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!