Kreikassa käytiin lokakuussa yksi maan poliittisen historian merkittävimmistä oikeudenkäynneistä. Ateenalainen oikeusistuin julisti uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton rikollisjärjestöksi ja jakoi sen johtajille pitkät vankeustuomiot.

Puolueen perustajiin kuuluva Yiannis Lagos sai yli 13 vuoden tuomion. Lagos on europarlamentaarikko. Istun hänen kanssaan budjettivaliokunnassa. Ennen kuin Lagos voidaan tuomita, parlamentin on purettava hänen syytesuojansa.

Viime vuosina Euroopassa on seurattu huolestuneena äärioikeiston nousua. Päättäjiä ja liberaalia poliittista järjestelmää on syytetty siitä, ettei se ole onnistunut kamppailemaan nousua vastaan.

Kultaisen aamunkoiton tarina on voitto tässä kamppailussa.

Puolue teki nousun Kreikan talous- ja pakolaiskriisien imussa. Vuoden 2015 vaaleissa se oli maan kolmanneksi suurin puolue.

ILMOITUS

Kun tieto väkivaltaisista iskuista pakolaisia ja vasemmistoa kohtaan levisi ja oikeudenkäynnit alkoivat, suosio alkoi hiipua. Vuoden 2019 vaaleissa puolue menetti kaikki parlamenttipaikkansa.

Nyt puolue tuomittiin siksi, mikä se oikeasti on: rikollisjärjestöksi.

Suomessa korkeimman oikeuden päätös lakkauttaa uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike on yhtä lailla tärkeä esimerkki.

Demokratiaa ei ole ilman avointa keskustelua. Puolisotilaallinen järjestö, joka käyttää väkivaltaa, uhkailua ja henkirikoksia saavuttaakseen päämääränsä ei ole millään tavalla keskustelukumppani.

Sananvapauteen vetoaminen demokratian alas ajamiseksi tai jonkin kansanryhmän solvaamisen oikeutukseksi on sananvapauden väärinkäyttöä, kuten korkein oikeus Suomessa totesi.

Järjestö jonka tavoitteena on luoda yhteiskunta, jossa yksi kansanryhmä on muiden yläpuolella, ei riko vain perustuslakia ja rikoslakia. Se rikkoo jokaisen ihmisoikeuksia.

Oikeistopopulistit niin Suomessa kuin Euroopassa leikkivät tulella flirttaillessaan tällaisten järjestöjen kanssa.

Europarlamentaarikko