Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun laki oppivelvollisuudesta astui voimaan. Nyt itsestään selvää asiaa myös vastustettiin. Kansakoulun pelättiin olevan kallis ja kasvattavan huonoja työntekijöitä.

Vuonna 1968 eduskunta äänesti peruskoulun puitelaista. Sen hyväksyi vasemmistoenemmistöinen eduskunta. Oikeisto-oppositio vastusti uudistusta ideologisista ja taloudellisista syistä.

Vuonna 2021 astuu voimaan seuraava suuri koulutuspoliittinen uudistus, oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste, mikäli eduskunta hyväksyy asiaa koskevan hallituksen esityksen. Ja miksei hyväksyisi? Asia on hallitusohjelmassa, ja sille on jo rahoituskin varattuna.

Li Anderssonin nimi jää historiaan opetusministerinä. Olisi kuitenkin typerää väittää Anderssonin ajaneen asiaa määrätietoisesti sen tähden. Oppivelvollisuuden laajentaminen on asia, jota vasemmistoliitto on ajanut yli 20 vuotta.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki teki vuonna 2009 lakialoitteen oppivelvollisuuden laajentamisesta 18 vuoteen. Hän muisteli tiistaina, että sen juuret ovat 1990-luvulla. Arhinmäen johtaman vasemmistoliiton sivistyspoliittisen työryhmän työn pohjalta vasemmistoliitto esitti ensimmäisen kerran ajatuksen oppivelvollisuuden pidentämisestä jo vuonna 1999.

ILMOITUS

”Tavoitteenamme on taata kaikille 12-vuotinen peruskoulutus, johon kuuluu yhdeksänvuotinen peruskoulu ja kaikille vähintään kolmivuotinen nuorisoasteen koulutus. Nuorisoasteen kolmivuotinen tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.”

Sanalla koulutuslupaus on huono kaiku, koska edelliset hallituspuolueet pettivät omansa niin karkeasti. Tämä lupaus kuitenkin pitää.

Jokaisesta koulutusuudistuksesta käydään samanlainen keskustelu. Vasemmisto uudistaa, oikeisto vastustaa. Nyt asialla on kokoomuksen lisäksi uusoikeistolainen perussuomalaiset.

Oli kuin kokoomuksen Tuure Junnilan sanat 21.4.1967 käydyssä peruskoulu-uudistuksen lähetekeskustelussa olisivat kaikuneet istuntosalissa: valtion menotalous on paisunut ja nyt säädetään huomattavaa uutta lisäystä lakisääteisiin menoihin, Junnila paheksui.