Tanja Koskinen

Järjestön kiristäisi verotusta niin, että kenenkään omaisuuden arvo ei ylittäisi viittä 5 miljoonaa euroa.

Vasemmistonuorten mielestä kenenkään omaisuuden arvo ei saisi Suomessa nousta yli viiden miljoonan euron. Sen yli menevä leikattaisiin verotusta kiristämällä. Järjestön mukaan Suomessa tulee ottaa käyttöön varallisuusvero, veropohjaa tulee tiivistää oikeudenmukaisemmaksi ja vuosittain julkaistavat verotilastot tulee säilyttää avoimina.

Taloudellinen eriarvoisuus nakertaa demokratian pohjaa, murentaa uskoa oikeudenmukaisuuteen ja heikentää koko yhteiskunnan toimivuutta, Vasemmistonuoret perustelee.

Superrikkaiden on aika lopettaa yhteiskunnan siivellä eläminen ja alkaa osallistua yhteiskunnan jälleenrakentamiseen. Äärimmäiseen rikkauteen tulee puuttua, järjestö vaatii kannanotossaan.

– Yhteiskunnan, joka sanoo pyrkivänsä tasa-arvoon, tulee myös toimia sen eteen. Verotuksen kiristäminen sieltä, missä se on mahdollista, on oikeudenmukainen keino tasa-arvon lisäämiseksi, sanoo Jenni Suutari, Vasemmistonuorten talous- ja ilmastopoliittisen työryhmän puheenjohtaja.

– On virheellistä myös puhua verotietojen julkaisupäivästä kateuspäivänä. Kyse ei ole kateudesta, vaan oikeudenmukaisuuden vaatimisesta. Varallisuuserot kasvavat Suomessa hurjaa vauhtia ja rikkain kymmenes omistaa liki puolet suomalaisten kaikesta omaisuudesta.

ILMOITUS

”Valtion tuloja kasvatettava”

Vaatimus verotuksen kiristämisestä on Vasemmistonuorten mukaan vaatimus tasa-arvosta sekä yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamisesta.

Suomi on ollut OECD-maiden kärjessä varallisuuserojen kasvun suhteen viime vuosikymmeninä. Suurituloisimmat myös yhä useammin pyytävät verottajaa piilottamaan nimensä verotietoja julkaistaessa. Verotilastojen avoimuus sekä oikeudenmukainen verotus ovat kuitenkin hyvinvointivaltion kulmakiviä.

Järjestö viittaa myös talouslehti Financial Timesiin, joka on vaatinut kapitalismin nollaamista sekä varallisuuden globaalia uudelleenjakoa.

– Valtion tuloja tulee kasvattaa, sillä verovaroin taataan koulutus ja riittävä hoiva kaikille sekä mahdollistetaan siirtymä ympäristöystävälliseen yhteiskuntaan. Elämme ympäristö- ja hoivakriisin keskellä tällä hetkellä. Rahat, joita rikkaat pyrkivät piilottamaan omaan käyttöönsä, tulisi valjastaa meidän kaikkien hyväksi. Kukaan ei ole ole niin ahkera, että hänen työnsä olisi miljoonien eurojen arvoista, tiivistää Vasemmistonuorten liittohallituksen jäsen Minna Majaniemi.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh sanoo, että Suomessa on ihmisiä, joiden omaisuus riittäisi kattamaan koko valtion nuorisotoiminnan kulut sekä samaan aikaan ihmisiä, joilla ei ole käytännössä mitään.

– Koronakriisi on jyrkentänyt eriarvoisuutta entisestään. Oikeudenmukainen talousjärjestelmä palvelee ihmisten enemmistöä ja pyrkii tasaamaan eriarvoisuutta. Ihmisten ja luonnon perustarpeista huolehtimisen sijaan mahdollistamme tällä hetkellä ökyrikkaiden kerskakulutusta. Vahva varallisuusvero ja viiden miljoonan omistuskatto ovat hyvä lähtökohta tarpeisiin pohjautuvalle taloudelle.