Lehtikuva/Eric Baradat

Kummankin ehdokkaan kannattajia on tullut kaduille. Toiset vaativat ääntenlaskun lopettamista, toiset sen jatkamista.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden johtaa istuvaa presidenttiä Donald Trumpia valitsijoiden määrässä esimerkiksi CNN:n ennusteen mukaan 253–213.

Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

CNN on ollut ennusteissaan varovaisempi kuin jotkut toiset yhdysvaltalaismediat. Esimerkiksi Fox News ja uutistoimisto AP ovat povailleet Bidenille suurempaa johtoa, 264–214.

Toisin kuin CNN, Fox ja AP ovat jo ennustaneet Bidenin ottavan voiton Arizonassa, jossa on tarjolla yhteensä 11 valitsijaa.

Trumpin kohdalla yhden valitsijan ero taas selittyy sillä, että tämä on saanut Foxin ja AP:n mukaan taakseen Mainessa jaossa olleen viimeisen valitsijan. CNN puolestaan ei ole vielä tarjonnut kyseistä valitsijaa Trumpille.

Biden on siis ennusteiden mukaan joko 17 tai kuuden valitsijan päässä presidenttiydestä. Mikäli Biden saa pidettyä johtonsa Arizonassa ja Nevadassa saa hän ennusteiden perusteella täyteen tarvittavat 270 valitsijaa.

ILMOITUS

Ero Georgiassa kapenee

Trumpin kampanjan sisällä kerrotaan kuitenkin olevan uskoa siihen, että vaalitiimi saisi kurottua umpeen eron Arizonassa ja saavansa osavaltion valitsijat Trumpin taakse. Asiasta kertoo CNN:lle Trumpin neuvonantaja.

Toisaalta taas esimerkiksi Georgian osavaltion tilanne on alkanut tuoreeltaan huolettaa Trumpin kampanjatiimiä. CNN:lle puhunut neuvonantaja oli arvioinut uutiskanavalle, ettei istuva presidentti voi hävitä Georgiaa, sillä tuolloin kisa olisi ohi hänen osaltaan.

Trump ehti ottaa Georgiassa kovan kaulan vastaehdokkaaseensa, mutta Trumpin ja Bidenin ero on kaventunut viime tuntien aikana.

Suomen aikaa neljän aikaan aamuyöstä Trump oli CNN:n seurannan mukaan Bidenia johdossa hieman alle 40 000 äänen verran. Laskematta oli tuolloin vielä yli 122 000 ääntä.

Uutistoimisto AP kertoi aiemmin, että Trumpin kampanjatiimi ja republikaanipuolue aikovat puuttua oikeustoimin ääntenlaskuun myös Georgiassa.

Trumpin kampanja on kertonut, että se olisi ryhtynyt oikeustoimiin myös muun muassa Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joissa vaalitiimi pyrkii keskeyttämään ääntenlaskennan.

Lisäksi Trumpin kampanjasta ilmoitettiin aiemmin, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista. Useat mediat ovat ennustaneet Bidenin vievän voiton Wisconsinissa, joka on tärkeä vaa’ankieliosavaltio.

Minneapolisissa mielenosoittajat katkaisivat valtatien liikenteen

Yhdysvalloissa ihmiset ovat kokoontuneet kaduille eri puolilla maata vaatimaan presidentinvaalien ääntenlaskun jatkamista sen jälkeen, kun istuvan presidentin Donald Trumpin kampanjatiimi on vaatinut sen lopettamista useissa vaa’ankieliosavaltioissa. Ääntenlaskun jatkamista ovat vaatineet erityisesti demokraattien kannattajat.

Arizonan Phoenixissa kaduilla ovat kuitenkin olleet Trumpin kannattajat, Guardian-lehti kertoo. Sen mukaan mielenosoittajat parjasivat esimerkiksi Fox Newsiä, joka on ennustanut demokraattien Joe Bidenille voittoa osavaltiossa. Ääntenlasku on Arizonassa yhä kesken, ja osa suurista medioista ei ole vielä antanut siitä tulosennustetta.

Yleensä Fox Newsiä on pidetty Trumpille myötämielisenä mediana.

Washington Postin

Guardianin mukaan Trumpin kampanjatiimi suhtautuu ristiriitaisesti ääntenlaskun jatkamiseen eri osavaltioissa. Arizonassa, jossa Bidenin johto on kaventumassa, ääntenlaskua pitäisi kampanjan mukaan jatkaa. Osavaltioissa, joissa Bidenin äänimäärä uhkaa Trumpin johtoasemaa, lasku puolestaan halutaan lopettaa.

Mielenosoituksia ääntenlaskun jatkamisen puolesta on ollut muun muassa Texasin Dallasissa, Oregonin Portlandissa ja Michiganin Detroitissa, jossa liikkeellä oli oikeistohenkisiä koronavirusrajoitusten vastustajia, Guardian kertoo.

Washington Post puolestaan kertoo mielenosoittajien katkaisseen valtatie 94:n liikenteen Minnesotan Minneapolisissa myöhään keskiviikkona paikallista aikaa.

Lehden mukaan liikkeellä oli satoja Trumpia vastustavia mielenosoittajia, jotka olivat huolissaan myös siitä, että edes Bidenin voitto ei toisi kaivattuja muutoksia. Kokoontumisen taustalla oli esimerkiksi ammattiliittojen sekä rasismia vastustavan Black Lives Matter -liikkeen aktiiveja.

Paikallisen Fox 9 -kanavan mukaan osavaltion poliisi sanoi alkavansa pidättää valtatielle kerääntyneitä ihmisiä.

Jo viisi kuukautta jatkunut laaja Black Lives Matter -liikehdintä sai alkunsa juuri Minneapolisissa, kun musta George Floyd kuoli poliisin pidättäessä häntä toukokuun lopulla.

Laajoja Trumpia vastustavia mielenosoituksia on ollut myös muun muassa Washingtonissa.

CNN-lähde: Trumpin tiimi saattaa vaatia seuraavaksi Georgian äänten laskemista uudelleen

Uudelle kaudelle Yhdysvaltain presidenttinä pyrkivän Donald Trumpin vaalitiimi pyytänee seuraavaksi äänten uudelleen laskemista Georgian osavaltiossa, arvioi uutiskanava CNN:n lähde.

Lähteen mukaan on selvää, että republikaaniehdokas Trump vaatii äänten laskemista uudelleen, jos Georgiassa ero ehdokkaiden välillä on pieni demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin hyväksi.

Georgiassa ehdokas voi pyytää uutta ääntenlaskentaa, mikäli voittomarginaali jää alle puolen prosentin.

Trump ehti jo ottaa Georgiassa kovan kaulan vastaehdokkaaseensa, mutta Trumpin ja Bidenin ero on kaventunut ääntenlaskun edetessä. CNN:lle aiemmin puhunut neuvonantaja arvioi, että istuva presidentti ei voi hävitä Georgiaa, sillä tuolloin kisa olisi ohi hänen osaltaan.

Trumpin kampanjasta ilmoitettiin jo aiemmin, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista. Useat mediat ovat ennustaneet Bidenin vievän voiton Wisconsinissa, joka on tärkeä vaa’ankieliosavaltio.

Uutistoimisto AP kertoi aiemmin, että Trumpin kampanjatiimi ja republikaanipuolue aikovat puuttua oikeustoimin ääntenlaskuun Georgiassa.

Trumpin kampanja on kertonut, että se olisi ryhtynyt oikeustoimiin myös muun muassa Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joissa vaalitiimi pyrkii keskeyttämään ääntenlaskennan.

Trump kyseenalaistanut laskentaa – vaalitarkkailijat kritisoivat

Presidentti Trump on ääntenlaskennan aikana toistuvasti kyseenalaistanut Twitterissä laskennan luotettavuuden. Yhdessä tviiteistä Trump kirjoitti, että Joe Bidenille löydettäisiin ääniä kaikkialla ja mainitsi vaa’ankieliosavaltiot Pennsylvanian, Wisconsinin ja Michiganin.

Toisen Trumpin tviitin mukaan Pennsylvaniassa tehtäisiin kovasti töitä, jotta hänen 500 000 äänen etumatkansa katoaisi.

Trump väitti myös Twitterissä voittaneensa kolmessa vaa’ankieliosavaltiossa, joissa ääntenlaskenta on todellisuudessa vielä sen verran kesken, että lopputulosta on vaikea ennustaa. Hän mainitsee tviitissään Pennsylvanian, Georgian ja Pohjois-Carolinan, joissa hän sanoo olevansa merkittävässä johdossa.

Twitter on lisännyt Trumpin tviittiin huomautuksen siitä, että virallista vaalitulosta ei ole vielä ilmoitettu. Twitter on merkinnyt myös osan Trumpin tviiteistä harhaanjohtaviksi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Yhdysvaltain vaaleja tarkkailevan ryhmän mukaan vaalivilpistä ei ole mitään todisteita. Tarkkailijat ovat vaatineet, että kaikki annetut äänet lasketaan. He ovat myös kritisoineet Trumpin vaalivilppiväitteitä siitä, että ne voivat heikentää luottamusta demokraattisiin instituutioihin.