Lehtikuva/Valerie Macon

Trumpin ennustetaan vievän Ohion, Bidenin Arizonan.

Yhdysvalloissa presidentinvaalien tulos on vielä täysin auki aamuseitsemän jälkeen Suomen aikaa. Äänestyspaikat ovat sulkeutuneet suuressa osassa osavaltioita, ja keskeisistä osavaltioista ääntenlasku on täydessä käynnissä muun muassa Floridassa, Georgiassa, Pennsylvaniassa ja Michiganissa.

Äänestyspaikat sulkeutuvat maassa porrastetusti. Viimeisimpinä äänestyspaikat sulkeutuvat Alaskassa ja Havaijilla.

Demokraattien Joe Biden oli toivonut pikaista voittoa Floridasta ottaakseen niskalenkin presidentti Donald Trumpista, mutta tällä hetkellä Trump näyttää olevan menossa vahvasti kohti voittoa Floridassa.

Toistaiseksi keskeisistä medioista vasta Fox News on ennustanut Trumpin voittavan Floridassa. Trump näyttää päihittävän mielipidekyselyt, sillä Bidenilla oli gallupeissa niukka johto Floridassa. Presidentti on saamassa odotettua vankemman kannatuksen etenkin Miamin metropolialueella, jossa perinteisesti republikaaneja äänestävien kuubalaisamerikkalaisten osuus väestöstä on merkittävä.

Floridan voitto on Trumpille välttämätön, jos hän mielii jatkokaudelle. Bidenin voittomahdollisuuksia tappio Floridassa ei vielä tuhoa.

ILMOITUS

Yhdysvaltalaiskanavat ennustavat Trumpin vievän voiton myös Ohion osavaltiossa, jota on pidetty tärkeänä hänen mahdollisen uudelleenvalintansa kannalta. Näin ennustavat muun muassa CNN ja NBC News.

Yhdysvaltalaismedioiden ennusteiden mukaan kokonaistilanne olisi nyt se, että Bidenillä olisi takanaan 213 valitsijamiestä ja Trumpilla 138. Biden olisi vienyt voitot muun muassa odotusten mukaisesti Kaliforniassa ja New Yorkissa, kuten myös pääkaupunki Washingtonissa. Trump olisi taas saamassa voitot muun muassa Ohiossa, Missourissa ja Tenneseessa, jotka ovat kaikki hänen vuonna 2016 voittamiaan osavaltioita.

Tässä vaiheessa näyttää kuitenkin selvältä, että vaalituloksen selviämisessä voi vielä kulua hyvän aikaa.

Trumpin viime vaaleissa voittamissa ruostevyöhykkeen osavaltioissa Michiganissa, Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa ääntenlaskun odotetaan kestävän vielä pitkään, ja tilanne näyttää toistaiseksi tasaiselta.

Vaikka Biden häviäisi Pennsylvaniassa, voitto Arizonassa saattaa riittää hänelle vaalivoittoon. Bidenilla on Arizonassa johdossa, ja Fox News on jo ennustanut hänelle voittoa siellä.

Näissä vaaleissa myös perinteisessä republikaaniosavaltio Texasissa on ennustettu tiukkaa kisaa. Aamukuudelta Trump oli CNN:n mukaan reilun neljän prosenttiyksikön johdossa, kun 83 prosenttia äänistä oli laskettu. NBC:n ennusteen mukaan Trump oli kolmen prosenttiyksikön johdossa.

Biden ja Trump kahmineet odotettuja osavaltioita

Yhdysvaltalaismediat ennustavat, että istuva presidentti Trump vie voiton useissa tavallisesti republikaaneille menevissä osavaltioissa. Uutistoimisto APF:n mukaan Trumpin uskotaan vievän voiton muun muassa Indianassa, Kentuckyssa, Oklahomassa, Tennesseessä, Länsi-Virginiassa, Alabamassa, Etelä-Carolinassa, Utahissa ja Kansasissa.

Demokraattien Biden puolestaan vie voiton muun muassa maan väkirikkaimmassa osavaltiossa Kaliforniassa, Vermontissa, Marylandissa, Massachusettsissa, New Yorkissa, New Jerseyssä, Coloradossa, Illinoisissa, New Hampshiressa ja kotiosavaltiossaan Delawaressa.

Suomen aikaan kuuden kieppeillä CNN:n ennustusten pohjalta Bidenilla oli kasassa 192 valitsijaa ja Trumpilla 108. Washington Post -lehden ennusteen mukaan Bidenilla olisi kasassa 188 ja Trumpilla 114 valitsijaa. Vaalivoittoon tarvitaan vähintään 270 valitsijaa.

Kommentaattorit ovat vaaliyön aikana toistuvasti muistuttaneet, että mitä tahansa voi vielä tapahtua. Kovasti kiistellyn vaalin uskotaan jäävän muutamien vaa’ankieliosavaltioiden varaan.