Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Osa lehdistä sulki verokoneensa protestina Verohallinnon salaamispäätöstä kohtaan. Vasemmistoliitossa puolustetaan avoimuutta yhteiskunnallisen merkityksen takia.

Suomen suurituloisimmat tulivat verottajan tänään julkistamien tietojen mukaan viimekin vuonna pelialalta. Seriously Digital Entertainmentin perustaja ja luova johtaja Petri Järvilehto ansaitsi ansio- ja pääomatuloja yhteensä yli 30 miljoonaa euroa. Hänen veroprosenttinsa oli 34 niin kuin useimmilla muillakin tulokärjessä.

Poikkeuksen muodostavat jälleen peliyhtiö Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Kumpikin maksoi tuloistaan veroja lähes puolet, koska he ottivat tulonsa suurimmaksi osaksi ansiotuloina. Paananen maksoi noin 15 miljoonan tuloistaan veroja runsaat 7 miljoonaa eli 48 prosenttia. Kodisojan veroprosentti oli 47,2. Hänen tulonsa hipoivat 13 miljoonaa euroa ja maksetut verot olivat runsaat 6 miljoonaa.

Tulokärjestä puuttuu kuitenkin satoja nimiä, sillä verottaja jätti julkaisematta yhteensä 4 400:n suurituloisen henkilön tiedot heidän omasta pyynnöstään. Media-ala on protestoinut salaamispäätöstä vastaan ja Helsingin Sanomat 19 muun lehden kanssa sulki vastatoimena verokoneensa marraskuun ajaksi.

Suurista tiedotusvälineistä Yle sen sijaan avasi verokoneensa aamulla. Ylen mukaan tulokärjestä on piilotettu 900 nimeä.

Yle pyrkii kuitenkin selvittämään verohallinnon julkisista tiedoista suurituloisten listalta poistettujen henkilöiden tiedot. Se aikoo julkaista vain sellaisten henkilöiden tiedot, joiden vuositulot ylittävät miljoonan euron rajan.

ILMOITUS

Kertoo tulonjaosta, paljastaa porsaanreiät

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki odottaakin, että kuukauden päästä on tulossa toinen ja kiinnostavampi veropäivä, kun myös lehdet avaavat verokoneensa. Silloin ehkä selviää, ”ketkä ovat halunneet piilottaa verotietonsa ja erityisesti miksi”.

Marraskuun alun veropäivää vähätellään aina myös ”kateuspäiväksi”, mutta Arhinmäen mukaan verotietojen avoimuudella on suuri merkitys yhteiskunnassa. Niistä näkee miten yhteiskunnallinen tulonjako muuttuu ja erityisesti, missä muodossa suurituloiset nostavat tulojaan, hän kommentoi aamulla Facebookissa.

”Verotiedot paljastavat, miten monet suurituloiset nostavat tulojaan matalammin verotettuina pääomatuloina kuin normaaleina ansiotuloina. Matalamman veroprosentin lisäksi niistä ei makseta esimerkiksi kuntaveroa.”

”Julkiset verotiedot ovat paljastaneet myös verotuksen porsaanreikiä, joita on pyritty tukkimaan tietojen myötä. Verotiedot ovat kertoneet yhteiskunnan muutoksesta, esimerkiksi viime vuosina siitä, minkälaisia voittoja voidaan tehdä meidän pääosin julkisesti rahoittamillamme sote-palveluilla”, Arhinmäki kertaa verotietojen avoimuuden merkitystä.

Kateus-korttia käyttävät hänen mukaansa ne, jotka haluavat suojata suurituloisten mahdollisuuksia käyttää hyväkseen verotuksen aukkoja, ja jotka eivät halua julkista avointa keskustelua yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta.

Honkasalo kertoi omat tietonsa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo puolustaa avoimuutta julkaisemalla omat tulotietonsa tänään Ilta-Sanomissa . Viime vuonna eduskuntaan valitun Honkasalon yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot olivat 93 999 euroa vuonna 2019. Vuonna 2018 hänen yhteenlasketut tulonsa olivat 79 052 euroa.

– Ihmisten, joilla on yhteiskunnassamme poliittista valtaa, on tärkeää olla avoimia tulojensa suhteen. Verotiedot ovat tärkeitä myös tutkivan journalismin näkökulmasta. Monet tiedotusvälineet ovat tehneet todella ansiokasta selvitystyötä niiden pohjalta, esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoon ja palkkaeroihin liittyen, Honkasalo perustelee.