Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tapahtunut tietomurto järkyttää koko Suomea, sillä kymmenien tuhansien ihmisten arkaluontoiset potilastiedot ovat joutuneet rikollisiin käsiin. Maan hallitus ja oikeuslaitos tekevät omaa tarvittavaa työtään asiassa, mutta myös Pohjois-Pohjanmaalla on toimittava.

– Mielestämme yksityisten sote-palveluntarjoajien tietoturvan taso ja toimivuus on selvitettävä pikaisesti. Esimerkiksi kuntien ja kuntayhtymien on toimittava asiassa ripeästi, sanovat Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Anne Huotari.

Päävastuun sote-palveluiden tietoturvan valvonnasta kantaa Valvira, mutta tässä tilanteessa sillä ei ole resursseja kaikkien toimijoiden tarkastamiseksi. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto muistuttaa, että sote-yritykset käyttävät tietojärjestelmissään lain mukaisesti A- tai B-luokan tietosuojaa asiakastietojen säilyttämisessä.

B-luokan yrityksien tietosuoja pohjaa omavalvontaan, jossa ne vain ilmoittavat ongelmista Valviralle. B-luokan yrityksien tietosuojaa Valvirassa valvoo tällä hetkellä vain yksi työntekijä.

– Tulevaisuudessa kaikkien sotetoimijoiden tietosuoja on lainsäädännöllä nostettava A-luokkaan ja vahvistettava sote-palveluissa käytettävän Kanta-palvelun roolia. Samalla myös Valviran valvontaresursseja on nostettava. Näin voidaan paremmin huolehtia siitä, että B -luokan tietosuojan Vastaamon kaltaiset tapaukset eivät toistuisi.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!