Lehtikuva/Emmi Korhonen

Vastaamon tiedostoihin murtautuneet ovat rikollisia, jotka pyrkivät saamaan teostaan taloudellista hyötyä. Yhtä lailla ”rikollisina” voidaan pitää niitä henkilöitä, jotka noita tietoja internetistä hakevat ja lukevat. Aivan siitä riippumatta jakavatko he niitä edelleen vai ei.

Olen esittänyt potilastietojärjestelmän automatisoitavaksi siten, että aina kun niitä selataan, saavat siitä tiedon sekä potilas että hoitava henkilö. Se pitää tehokkaasti uteliaat loitolla.

Ilman näitä uteliaita ”rikoskumppaneita” tuskin kukaan haluaa tehdä tietomurtoa pelkästään omaksi ilokseen. Ehkä pelko julkisesta rangaistuksesta hillitsee näitä tirkistelijöitä, jolloin tietomurroista ei olisi taloudellista hyötyä.

Ei ole helppoa jyvittää erilaisiin tiedostoihin tunkeutumisesta annettavia rangaistuksia, mutta terveystiedot on yksi eniten suojaa tarvitseva kortisto.

Useimmilla meistä ole mitään erityistä salaamista terveydentilastaan, mutta on jokaisen oma asia, mitä ja kenelle kertoo terveydentilastaan. Eivätköhän ne asiat kuulu viranomaisten ja ihmisen välillä käsiteltäviin asioihin.

Markku J Kekäläinen
Espoo

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!