Lehtikuva/Alex Wong

Vakaassa demokratiassa pyritään yleensä saamaan mahdollisimman monet äänestämään. Näin ei ole Yhdysvalloissa. Siellä on pitkät perinteet äänestämisen tarkoituksellisesta vaikeuttamisesta (voter suppression).

Koronaepidemia tuottaa jo itsessään ongelmia. On ollut vaikeuksia saada tarpeeksi vaalivirkailijoita äänestyspaikoille, ja äänestäjät saattavat jättää menemättä uurnille pelätessään tartuntaa.

Jotkut osavaltiot ovat ottaneet tilanteen huomioon ja helpottaneet äänestämistä. Mutta useat republikaanien johtamat osavaltiot ovat päinvastoin rakentaneet lisää keinotekoisia esteitä, koska ne arvioivat tämän suosivan republikaaneja. Vaikeuttaminen on valikoivaa ja kohdistuu eniten vähävaraisiin, opiskelijoihin, mustiin ja latinoihin.

Säännöt voivat muuttua vielä juuri ennen vaaleja.

Yhtä lukuun ottamatta kaikissa osavaltioissa täytyy rekisteröityä äänestäjäksi. 21 osavaltiota sallii vielä vaalipaikalla rekisteröitymisen, muissa 29:ssä se on tehtävä etukäteen.

Rekisteröityminen ei ole kaikkialla helppoa. Useissa osavaltioissa se on tehtävä joka kerta uudestaan, ja esimerkiksi Wisconsinissa on oikeuteen viety juttu 130 000 äänestäjän pyyhkimisestä listoilta.

ILMOITUS

Jo ennakkoäänestyksessä joillekin vaalipaikoille kertyi valtavia, jopa kymmentuntisia jonoja. Jonotus ei ole tasapuolista; tutkimuksen mukaan viime vaaleissa mustien alueilla oli vähemmän äänestyspaikkoja kuin valkoisilla.

Vaalit ovat aina tiistaisin, arkipäivänä. Palkkatyöläisillä ei ole mahdollisuutta pitkään jonottamiseen.

Joillakin alueilla voi olla jopa tuntien ajomatka lähimmälle vaalipaikalle.

Toisissa osavaltioissa pitää itse printata kaavake ennakkoäänestämistä varten. Kaikilla ei ole printteriä.

Kahdeksassa osavaltiossa vaaditaan todistaja ennakkoäänelle, ja niistä kolmessa sen pitää olla peräti julkinen notaari.

Myös monimutkaiset, osavaltiokohtaiset määräykset henkilöllisyystodistuksesta karsivat äänestäjiä. Ajokortti kelpaa yleensä kaikkialla, mutta jos sitä ei ole, voi tulla hankaluuksia.

Vakaissa demokratioissa pelisäännöt ovat yleensä selvät reilusti ennen vaaleja. Yhdysvalloissa oli vielä pari viikkoa ennen vaaleja auki yli 300 oikeusjuttua 44 osavaltiossa vaalien toimittamisesta.

Pennsylvaniassa päätettiin juuri ennen vaaleja, että ilman sisempää, äänestäjän henkilöllisyyden salaavaa kuorta lähetetyt postiäänet hylätään.

Wisconsinissa hylättiin esivaaleissa 14 000 ennakkoääntä, koska niistä puuttui allekirjoitus. Neljä vuotta sitten pelkästään kahdessa Wisconsinin piirikunnassa henkilöllisyystodistusten takia estyi 17 000 ihmisen äänestäminen. Trump voitti silloin osavaltion 22 700 äänen erolla.

Vangit eivät yleensä saa äänestää Yhdysvalloissa, mutta monissa osavaltioissa eivät edes entiset vangit. Suomessahan oli vastaava kansalaisluottamuksen menettäminen kauan sitten.

The Sentencing Project arvioi, että kaikkiaan 5,17 miljoonaa entistä vankia on vailla äänioikeutta. Mustat ja latinot kärsivät tilanteesta suhteettomasti, koska heidät todistetusti tuomitaan helpommin vankilaan kuin valkoiset.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!