IPS/Stella Paul

Intian osavaltiossa Andhra Pradeshissa on vuodesta 2016 lähtien toteutettu Nollabudjetin luomuviljelyohjelmaa, joka osoittaa, että agroekologiaa voidaan soveltaa menestyksellisesti myös laajassa mittakaavassa. Ohjelma käynnistettiin maanviljelijöiden itsemurhien yleistyttyä hälyttävästi. Itsemurhien syy on lähes aina taloustilanne.

Ohjelmassa on tähän asti ollut mukana 500 000 maanviljelijää, joille on opetettu yhteisöpohjaista luomuviljelyä: ei synteettisiä torjunta-aineita tai lannoitteita, maaperän terveydestä huolehtimista, maaston uudistamista ja biologisesti monimuotoista tuotantoa. Vuoteen 2024 mennessä nollabudjetilla luomuviljelee jo 6 miljoonaa farmaria, jos osavaltiohallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Nollabudjetin viljely lopettaa velkaantumisen, sillä tuotantokustannukset romahtavat. Ohjelmassa mukana olevien luomutilojen tuotanto on kasvanut 20 prosenttia, mutta taloudelliset tuotot 50 prosenttia. Lisäksi tuotannon laatu, viljelijäperheiden ruokaturva ja terveys ovat parantuneet.

Englanninkielinen versio