Lehtikuva/Markku Ulander

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto on sanoinkuvaamattoman törkeä ja alhainen. Näin laajaa, ihmisten päälle käyvää tietomurtoa ei ole tehty Suomessa. Lyhyessä ajassa uhrit ovat tehneet yli 13 000 rikosilmoitusta.

Rikollinen tai todennäköisesti rikolliset tulee saada kiinni ja vastuuseen. Uhrien kannalta tämä on aivan välttämätöntä. He ovat kokeneet ahdistusta, pelkoa, häpeää ja jopa itsesyytöksiä luottamuksellisten tietojen levittämisestä.

Rikollisen – tai rikollisten – saaminen vastuuseen helpottaa traumaattisen asian käsittelyä. Nimetön, kasvoton uhka ruokkii pelkoa ja ahdistusta. Viranomaisilla on vaativa ja raskas työ. Vahinkojen hoitamiseen tarvitaan hallitukselta tukea ja konkreettisia keinoja.

Pahinta on epävarmuus. Rikoksen motiiveista on tiedossa tässä vaiheessa vain rahan ansainta kiristämällä. Luottamuksellisten tietojen ja sosiaaliturvatunnusten levittäminen altistavat monille rikoksille.

Arvailujen varassa onkin, miten laajalle tiedot ovat levinneet ja miten tietoja mahdollisesti käytetään. Rikos saattaa synnyttää uusia rikoksia. Viranomaisten tulisi kyetä estämään tämä.

ILMOITUS

Epäonnistuttuaan Vastaamon kiristämisessä rikolliset – oletettavasti kyse ei ole yksinäisestä sudesta – muuttivat strategiaansa yrittäen kiristää asiakkaita. Tämä strategia ajoi karille rohkeiden ihmisten ansiosta, jotka ovat kertoneet julkisesti sekä kiristämisestä että terapiastaan.

Tietomurron paljastuttua myös Vastaamon yrityskuva on rapautunut. Yrityksen toiminta ja toiminnan eettisyys ovat tutkinnan kohteena. Vastaamon omistajat ovat tehneet rahaa terapiapalveluilla myös kyseenalaisin keinoin. Myös Vastaamon terapeutit ovat lujilla.

Tietomurto paljasti potilastietojen tietoturvan kahden kerroksen jaon a- ja b-luokkaan. Tästä on päästävä eroon.

Tietomurto levittää yleistä epävarmuutta yhteiskunnassa, jossa ylpeillään ja tavoitellaan digiloikkaa. Yhä useamman pitäisi hankkia palvelunsa verkon kautta. Kynnys digipalveluihin kasvaa, jos rikos jää selvittämättä.

Sote-alan tietoturvan valvontaa on vahvistettava lisäämällä pikaisesti Valviran resursseja. Apua on saatava turvallisesti jatkossakin.