Lehtikuva/Valery Hache

Vasemmistoliiton Arhinmäki syytti ääri-islamilaista propagandaa ja vihapuhetta, ”joilla kiihotetaan ihmisiä hirveisiin terrori-iskuihin”. Tänään on tapahtunut kolme iskua.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tuomitsee uusimman terroristisen rikoksen Ranskassa.

”Ranskassa on jälleen tapahtunut järkyttävä ja tuomittava terroristinen rikos. Syvät osanottoni. Olen välittänyt ne myös kollegalleni Ranskaan. Terrorismin torjunta ja ääriliikkeiden toiminnan estäminen on maailmanlaajuinen ja yhteinen haasteemme”, Ohisalo kirjoitti Twitterissä.

Ranskassa Nizzassa tapahtui aamupäivällä veitsi-isku, jossa kuoli ainakin kolme ihmistä ja haavoittui useita. Ranskan syyttäjäviranomaiset kertoivat tutkivansa iskua epäiltynä terroritekona.

Sen jälkeen Avignonin kaupungissa poliisi ampui veistä heiluttaneen miehen, kertoi Europe 1 -radioasema. Alustavien tietojen mukaan mies oli huutanut ”Allahu Akbar” ja uhannut poliiseja.

Hyökkääjä kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin.

ILMOITUS

Ranskan konsulaatissa Saudi-Arabiassa tehtiin aamulla isku, jossa konsulaatin vartijaa puukotettiin. Vartija haavoittui, mutta hänen tilansa on vakaa. Saudi-Arabian turvallisuusjoukot pidättivät teosta epäillyn.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi vihapuheen ja ääriuskonnollisen propagandan johtavan karmeisiin tekoihin.

”Terrori-iskun tekijä on ilmeisesti saatu kiinni. Toivottavasti vihapuheella terrorismiin kiihottavat myös saadaan kiinni ja tuomitaan”, toivoi Arhinmäki.

Hän tarkensi syyttävänsä ääri-islamilaista propagandaa ja vihapuhetta, joilla kiihotetaan ihmisiä hirveisiin terrori-iskuihin.

Hallituksesta tuli nyt nopea reaktio terrori-iskuihin. Kun historianopettaja Samuel Paty surmattiin toissa viikolla, hallituksesta ei otettu asiaan julkisesti kantaa ennen kuin perussuomalaiset nostivat asian esille viime viikon kyselytunnilla.

Paty surmattiin sen jälkeen, kun hän oli näyttänyt oppilaille pilapiirroksia profeetta Muhammadista käsitellessään sananvapauden teemaa.