Lehtikuva/Vesa Moilanen

Seurannassa on 390 henkilöä, joiden yhteydet ulkomaalaisiin terroristisiin toimijoihin ja verkostoihin ovat merkittäviä.

Suurimman terrorismin uhkan Suomessa muodostavat radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, kertoo Suojelupoliisi tänään julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa .

Terrorismin uhka on neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli se on kohonnut.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi, että myös Suomessa on tunnistettu äärioikeistolaista terroristista toimintaa kannattavia ja sympatisoivia ihmisiä.

– Samaan aikaan radikaali-islamististen terrorististen toimijoiden aiheuttama uhka ei ole kadonnut mihinkään.

Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on pysynyt ennallaan, heitä on noin 390.

ILMOITUS

Merkittävimmän uhkan muodostavat radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa terroristisesta propagandasta. Suojelupoliisi on tunnistanut ryhmiä ja henkilöitä, joilla on motivaatio ja kyky toteuttaa terrori-isku Suomessa.

Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut länsimaissa, ja uhrimäärän maksimoimiseen pyrkivät iskuhankkeet ovat lisääntyneet viimeisten puolentoista vuoden aikana. Verkossa toimivat kansainväliset äärioikeistoryhmät ja viestintä sosiaalisen median alustoilla vahvistavat äärioikeiston rajat ylittävää luonnetta.

Pelttari kertoi tiedotustilaisuudessa, että Uuden-Seelannin Christchurchin moskeijaiskut maaliskuussa 2019 toimivat merkittävänä inspiraation lähteenä äärioikeistolle.

Äärivasemmistolaista toimintaa Suomessa on pienessä mittakaavassa, mutta Pelttarin mukaan se ei vaaranna kansallista turvallisuutta.

Rahoittamista ja ideologian levittämistä

Katsauksessa sanotaan, että Suomessa esiintyy merkittävää terrorismin tukitoimintaa, joka ilmenee esimerkiksi rahoittamisena ja ideologian levittämisenä.

”Kohdehenkilöiden yhteydet ulkomaalaisiin terroristisiin toimijoihin ja verkostoihin ovat merkittäviä. Suomeen on siirtynyt konfliktialueilta aseellisten ryhmittymien toimintaan osallistuneita ja ryhmien toimintaa muilla tavoin edistäneitä henkilöitä.”

Maailmanlaajuinen uhka ovat edelleen terroristijärjestöt Isil ja al-Qaida kannattajineen. Supo arvioi niiden pyrkivän todennäköisesti kehittämään uusia taktiikoita iskujen toteuttamiseksi ja kannustamaan edelleen iskuihin länsimaissa.

Ranskassa islamistin tekemä murha ja muslimimaailman mielenosoitukset Ranskaa vastaan todennäköisesti lisäävät vastakkainasettelua lyhyellä tähtäimellä.

Suomessa esiintyy merkittävää terrorismin tukitoimintaa, joka ilmenee esimerkiksi rahoittamisena ja propagandan levittämisenä. Yhteydet ulkomaalaisiin terroristisiin toimijoihin ja verkostoihin ovat merkittäviä. Suomeen on siirtynyt konfliktialueilta ihmisiä, jotka ovat osallistuneet aseellisten ryhmittymien toimintaan tai tukeneet niiden toimintaa muilla tavoin.

Lääketeollisuus ja virustutkimus vakoilun uusia kohteita

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa keväällä 2020 Suomessa käyttöön otetut rajoitukset vaikeuttivat laitonta henkilötiedustelua. Samaan aikaan Suomea vakoileville maille avautui uusia mahdollisuuksia hankkia tietoa tietojärjestelmiin tunkeutumalla. Suomi kiinnostaa tiedustelullisesti erityisesti Venäjää ja Kiinaa.

Epidemian alkuvaiheessa kybervakoilua Suomea vastaan harjoittavat maat eivät pystyneet heti täysimääräisesti hyödyntämään avautuneita mahdollisuuksia, sillä koronaviruspandemia vaikutti myös niiden omaan toimintaan.

Tällä hetkellä kybervakoilu on tavanomaista aktiivisempaa.

– On erittäin todennäköistä, että aktiivinen kybervakoilu jatkuu, koska pandemia vaikeuttaa yhä matkustamista. Uusia kohteita ovat lääketeollisuus ja virustutkimus, Pelttari totesi.

Kun rajoituksia purettiin kesällä, henkilötiedustelu palautui Suomessa entiselleen. Suomeen on sijoitettu pysyvästi useita kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä.