Lehtikuva/Gabriella Audi

Kansalliskaartin sotilaita on komennettu Philadelphiaan.

Yhdysvaltojen Philadelphiassa yhteenotot mielenosoittajien ja mellakkapoliisien välillä ovat jatkuneet myös tiistain ja keskiviikon välisenä yönä paikallista aikaa. AFP:n toimittaja näki kaupungin länsipuolella useiden kymmenien mielenosoittajien ottavan yhteen pampuin varustautuneiden mellakkapoliisien kanssa. Paikalle oli kerääntynyt arviolta tuhat ihmistä.

Poliisilaitos taas varoitti Twitterissä, että toisessa osassa kaupunkia noin tuhat ihmistä ryösteli liiketiloja. Poliisi kehotti kaupunkilaisia välttämään aluetta. Uutishelikopterien kuvamateriaalin perusteella ryöstelyn kohteena oli muun muassa Foot Locker -kenkäkauppa.

Ihmisiä lähti kaduille maanantaina sen jälkeen, kun kaksi poliisia ampui veistä kädessään pitäneen mustaihoisen Walter Wallacen, jolla hänen perheensä mukaan oli mielenterveysongelmia.

Isä Walter Wallace kertoi Philadelphia Inquirer -lehdelle, että hänen poikaansa ammuttiin kymmenen kertaa.

Pennsylvanian kuvernöörin Tom Wolfin kansliasta ilmoitettiin, että kaupunkiin on komennettu useita satoja kansalliskaartin sotilaita ”suojelemaan oikeutta rauhanomaiseen kokoontumiseen ja mielenosoittamiseen huolehtien samalla ihmisten turvallisuudesta”.

Varhain keskiviikkona Valkoisesta talosta lähetettiin lausunto, jonka mukaan se on pyydettäessä valmis käyttämään ”mitä tahansa liittovaltion keinoja näiden mellakoiden lopettamiseksi”.

ILMOITUS

Maanantain ja tiistain välisenä yönä pidätettiin yli 90 ihmistä. Samana yönä myös 30 poliisia loukkaantui.

Trump syytti ”sodasta poliisia vastaan”

Valkoisen talon mukaan levottomuudet ovat viimeisin seuraus ”liberaalien demokraattien sodasta poliisia vastaan”. Presidentti Donald Trump on halunnut kiinnittää huomiota viime kuukausien levottomuuksiin voidakseen luoda itsestään vaalikampanjassaan kuvaa lain ja järjestyksen puolustajana.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harris ottivat myös kantaa Philadelphian tapahtumiin. He sanoivat tuntevansa surua ja myötätuntoa Wallacen perheen kärsimyksistä ja vaativat mielenosoittajilta rauhanomaisuutta.

– Mikään määrä vihaa yhteiskuntamme hyvin todellisia epäoikeudenmukaisuuksia kohtaan ei ole hyväksyttävä syy väkivallalle. Ryöstely ei ole mielenosoittamista, se on rikos. Se vie huomion pois siitä todellisesta tragediasta, jossa ihmiselämä katkesi kesken, he sanoivat.

”Miksi he eivät käyttäneet etälamautinta?”

AFP:lle mielenosoituksissa puhuneen Ezra Alidow’n mukaan monelle on hyvin epäselvää, miksi poliisi ampui Wallacen.

– Tätä tapahtuu kaikkialla Yhdysvalloissa. Se on pelottavaa. Nämä poliisit olivat saaneet liian vähän koulutusta, hän sanoi tiistaina.

Philadelphialaiset mediat kertoivat maanantaina, että kaksi poliisia ampui Wallacen, koska hän ei suostunut pudottamaan kädessään ollutta veistä. Hänen äitinsä yritti pidätellä poikaansa.

Tapauksesta otetussa kuvamateriaalissa näkyy, kuinka Wallace työntää äitinsä syrjään ja kävelee kohti poliisia. Toinen poliiseista komentaa häntä pudottamaan veitsen. Sitten poliisit avaavat tulen.

Wallacen samanniminen isä Walter Wallace kertoi Philadelphia Inquirer -lehdelle, että hänen poikaansa ammuttiin kymmenen kertaa.

– Miksi he eivät käyttäneet etälamautinta? Hänellä on mielenterveysongelmia. Miksi heidän piti ampua hänet? hän sanoi lehdelle.

Philadelphian poliisipäällikkö Danielle Outlaw lupasi, että tapaus tutkitaan ja että nähty videomateriaali herättää kysymyksiä.