Lehtikuva/Hanna Matikainen

TET-paikkoja joutui hakemaan kymmeniä, ennen kuin pandemian keskellä joku otti, kertoo yhdeksäsluokkalainen TET-paikan hakija.

TET-harjoittelu, eli työelämään tutustuminen on monille nuorille ensimmäinen kokemus työelämästä. Se voi tarjota nuorelle idean kesätyöpaikasta tai jopa mahdollisesti tulevasta ammatista.

Mieluisan TET-paikan saaminen oli monille haastavaa jo ennen koronapandemiaa.

– Edes kahden ja puolen kuukauden päähän en saanut haluamaani TET-paikkaa, kertoo toinen helsinkiläinen yhdeksäsluokkalainen, joka haluaa yksityisyyden takia pysyä nimettömänä.

Mieluisan TET-paikan saaminen oli monille haastavaa jo ennen koronapandemiaa.

– Hain paikkaa heti, kun opinto-ohjaaja ilmoitti TET-ajankohdan, mutta siltikään ei onnistanut.

TET-paikan saanti voi olla monille hankalaa

ILMOITUS

Edes jonkinlaisen TET-paikan saaminen tuottaa monille vaikeuksia.

– Moni paikka ei edes vastannut sähköposteihin. Kun TET-paikkaa soitti, pyydettiin useasta paikasta lähettämään vielä tarkentava sähköposti. Lähetin sellaisen, mutta siihen ei enää sitten vastattu, kertoo kolmas TET-paikkaa hakenut nuori.

– Lähetin sähköpostiviestin yhtiölle, jolta toivoin saavani TET-paikan. He vastasivat viestiini kutsumalla minut haastatteluun, mutta kun lähetin uuden viestin, jossa tiedustelin ajankohtaa haastattelulle, ei minulle enää vastattu.

Koronapandemia ei ole helpottanut asiaa

– Kävin kysymässä harjoittelupaikkaa kahdestatoista liikkeestä paikan päältä, ja soitin kymmeneen muuhun paikkaan. Kymmenennellä soitolla sain sitten paikan, muut eivät ottaneet koronan takia, kertoo neljäs haastateltu TET-paikan hakija.

– Itse soitin viiteen paikkaan ja lähetin sähköpostia yli kahteenkymmeneen paikkaan. Vastauksissa kesti kauan, ja vain kolme niistä olivat myöntyviä. Muut eivät joko ottaneet ollenkaan koronan takia, tai koska TET-harjoittelijoiden välillä haluttiin pitää tyhjä viikko, kertoo ensimmäinen haastateltu nuori.

Onnistumisiakin kuitenkin löytyy.

TET-paikkoja on saatu muun muassa ala-asteilta, erilaisista kaupoista, huoltoasemilta sekä vanhainkodeista.

Kirjoittaja on TET-työharjoittelussa Kansan Uutisissa. Yksityisyyden suojaamiseksi emme julkaise kirjoittajan ja haastateltavien nimiä.