Lehtikuva/Hanna Matikainen

TET-paikkoja joutui hakemaan kymmeniä, ennen kuin pandemian keskellä joku otti, kertoo yhdeksäsluokkalainen TET-paikan hakija.

TET-harjoittelu, eli työelämään tutustuminen on monille nuorille ensimmäinen kokemus työelämästä. Se voi tarjota nuorelle idean kesätyöpaikasta tai jopa mahdollisesti tulevasta ammatista.

Mieluisan TET-paikan saaminen oli monille haastavaa jo ennen koronapandemiaa.

– Edes kahden ja puolen kuukauden päähän en saanut haluamaani TET-paikkaa, kertoo toinen helsinkiläinen yhdeksäsluokkalainen, joka haluaa yksityisyyden takia pysyä nimettömänä.

Mieluisan TET-paikan saaminen oli monille haastavaa jo ennen koronapandemiaa.

– Hain paikkaa heti, kun opinto-ohjaaja ilmoitti TET-ajankohdan, mutta siltikään ei onnistanut.

TET-paikan saanti voi olla monille hankalaa

ILMOITUS

Edes jonkinlaisen TET-paikan saaminen tuottaa monille vaikeuksia.

– Moni paikka ei edes vastannut sähköposteihin. Kun TET-paikkaa soitti, pyydettiin useasta paikasta lähettämään vielä tarkentava sähköposti. Lähetin sellaisen, mutta siihen ei enää sitten vastattu, kertoo kolmas TET-paikkaa hakenut nuori.

– Lähetin sähköpostiviestin yhtiölle, jolta toivoin saavani TET-paikan. He vastasivat viestiini kutsumalla minut haastatteluun, mutta kun lähetin uuden viestin, jossa tiedustelin ajankohtaa haastattelulle, ei minulle enää vastattu.

Koronapandemia ei ole helpottanut asiaa

– Kävin kysymässä harjoittelupaikkaa kahdestatoista liikkeestä paikan päältä, ja soitin kymmeneen muuhun paikkaan. Kymmenennellä soitolla sain sitten paikan, muut eivät ottaneet koronan takia, kertoo neljäs haastateltu TET-paikan hakija.

– Itse soitin viiteen paikkaan ja lähetin sähköpostia yli kahteenkymmeneen paikkaan. Vastauksissa kesti kauan, ja vain kolme niistä olivat myöntyviä. Muut eivät joko ottaneet ollenkaan koronan takia, tai koska TET-harjoittelijoiden välillä haluttiin pitää tyhjä viikko, kertoo ensimmäinen haastateltu nuori.

Onnistumisiakin kuitenkin löytyy.

TET-paikkoja on saatu muun muassa ala-asteilta, erilaisista kaupoista, huoltoasemilta sekä vanhainkodeista.

Kirjoittaja on TET-työharjoittelussa Kansan Uutisissa. Yksityisyyden suojaamiseksi emme julkaise kirjoittajan ja haastateltavien nimiä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!