Lehtikuva/Vesa Moilanen

Valtio on kattanut yhtiön tappioita jo 60 miljoonalla eurolla ja lisää tukea luvattiin viime perjantaina hyväksytyssä lisäbudjetissa.

HSL korottaa ensi vuoden alussa osaa matkalippujen hinnoista. Aikuisten 30 vuorokauden kausilippujen hinnat nousevat vuoden 2021 alussa 3 eurolla.

Kerta- ja vuorokausilippujen hintoihin ei tule korotusta. HSL:n mukaan vuosilipun ja säästölipun hinta laskee, koska uusi hinta saadaan kertomalla 30 vuorokauden hinta kymmenellä, kun kerroin on aiemmin ollut 11 kuukautta.

HSL:n hallituksessa äänet menivät tasan 7–7 kokoomuslaisen puheenjohtajan Risto Rautavan ratkaistessa korotuksen. Palautusesityksen teki vasemmistoliiton Hanna Mithiku, jonka mielestä nyt ei ole aika korottaa hintoja.

Mithikun esitystä kannattivat vasemmisto, vihreät ja demarit. Sitä vastustivat kokoomus, RKP ja sinisten edustaja.

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) kummastelee päätöstä.

ILMOITUS

”Valtio on kattanut @HSL_HRT tappioita lähes 60 miljoonalla ja toiseen vastaavaan tulee ilmoitin perjantaina valmiuden, Perussuomalaiset ja kokoomus haluavat silti korottaa lippujen hintoja pk-seudun asukkaille”, Harakka twiittasi.

Perussuomalaisilla ei ole HSL:n hallituksessa kuin varajäsen.

Myös kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki (vas.) totesi päätöksen jälkeen, että halllitus on tukenut pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä koronakriisin aikana ensin keväällä ja päätti tukea lisää viime perjantaina. Yhteensä tukea tulee noin 100 miljoonaa euroa.

”Tästä huolimatta oikeisto halusi korottaa joukkoliikenteen lipunhintoja.”

”HSL:n alueella tehdään normaalioloissa noin miljoona matkaa päivässä. Näiden ihmisten kannattaa muistaa tämä päätös, kun ensi keväänä äänestetään kuntavaaleissa”, Arhinmäki kommentoi Facebookissa.

HSL:n mukaan lipputulovaje on 130 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen mukaan hallituksen tuore lisätalousarvio lupaa joukkoliikenteelle lisää tukea, mikä helpottaa tilannetta tänä vuonna.

– Vuosi 2021 on koronan takia edelleen hyvin vaikea ja lipputulomme jäävät vuoden 2019 tasosta. Menot kuitenkin pysyvät lähes ennallaan, koska pyrimme säilyttämään joukkoliikenteen palvelutason hyvänä, jotta asukkaiden työ- ja vapaa-ajan matkat sujuisivat poikkeusoloissakin mahdollisimman hyvin, Rihtniemi perustelee korotuksia.

70 vuotta täyttäneet saavat vuoden 2021 alussa uuden alennuksen. He voivat ostaa kausilippuja 45 prosentin alennuksella.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!