Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sipilän hallitus poisti korvauksen säästösyistä vuonna 2016. Sairauteen ei ole muuta hoitoa kuin gluteeniton ruokavalio.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan keliakiakorvauksen tarpeellisuutta. Päätös selvityksen aiheuttamista mahdollisista jatkotoimista on tarkoitus tehdä tämän syksyn aikana, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Selvitys on valmistumassa poliittista päätöksentekoa varten.

Pekonen vastasi Keliakialiiton puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Tanuksen (kd.) kirjalliseen kysymykseen.

Selvitys on luvattu hallitusohjelmassa ja sitä on edellytetty myös eduskunnan lausumassa.

Keliakialiiton mukaan koronakriisi on lisännyt keliakiaa sairastavien taloudellista ahdinkoa ja hätää entisestään. Liitto vetoaa, että eduskunta palauttaa keliaakikoille maksettavan korvauksen. Juha Sipilän (kesk.) hallitus poisti korvauksen säästösyistä vuonna 2016.

ILMOITUS

Tanus tiedusteli kysymyksessään, onko hallitus tekemässä eduskunnalle lupaamaansa keliakiakorvauksen palauttamiseen liittyvää selvitystä. Hän kysyi myös, aikooko hallitus ottaa keliakiakorvauksen palauttamisen kustannukset huomioon seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2021–2024 ja näin tukea keliakian hoitoa ja helpottaa keliaakikkojen taloudellista taakkaa.

Keliakialiitto esittää, että keliakiakorvauksen maksaminen palautetaan keliakiaa sairastaville ja että korvaus olisi suuruudeltaan 31 euroa kuukaudessa.

– Keliakiaa sairastavat eivät voi odottaa yhteiskunnallisesti parempia aikoja, sillä elinikäisen sairauden hoito vaatii huomioimista joka päivä, Keliakialiiton toiminnanjohtaja Ilkka Repo korostaa.

Ruokavalio ainoa hoitokeino

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, johon ei ole lääkehoitoa. Sen ainoa hoito on lääkärin määräämä gluteeniton ruokavalio. Keliakiaa sairastaa Suomessa noin 40 000 ihmistä.

Keliakialiiton sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija Minna Halve sanoo, että keliakian hoito on kallista, mutta kustannustehokasta.

– Hyvällä hoidolla estetään lisäsairauksien syntyminen ja ihminen pysyy työkykyisenä. Keliakian hoitoon määrätty elinikäinen gluteeniton ruokavalio tulee rinnastaa lääkkeiden erityiskorvausoikeuteen.

Keliakian hoitokustannukset ovat 59 euroa kuukaudessa eli yli 700 euroa vuodessa. Keliakia on lähes ainoa autoimmuunisairaus, johon ei ole olemassa lainkaan yhteiskunnallista tukea yli 16-vuotiaille.

Vuoteen 2016 asti keliakiaa sairastavilla oli mahdollisuus hakea Kelasta korvausta gluteenittoman ruokavalion kustannuksiin. Vuonna 2015 korvaus oli 23,60 euroa kuukaudessa ja se oli veroton.