Lehtikuva/Jussi Nukari

Nyt tarvittavat toimet ovat hajallaan ja luottokiellon asettaminen on maksullista.

Kansanedustaja Pia Lohikosken mukaan viranomaisille tehtävät ilmoitukset identiteettivarkauden estämiseksi tulisi jatkossa voida tehdä keskitetysti yhdessä paikassa. Lohikoski tekee esityksen maanantaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Asia nousi ajankohtaiseksi viikonlopun aikana uutisoidun psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron myötä. Tuhansien ihmisten arkaluonteisia henkilö- ja potilastietoja on vuodettu Tor-verkkoon ja niiden avulla Vastaamolta ja uhreilta itseltään on pyydetty lunnaita lisävuotojen ehkäisemiseksi.

– Tapaus on järkyttävä ja olen pahoillani uhrien puolesta. Tapauksen uhreille aiheuttama henkinen kärsimys ja valtava työ jatkorikosten ehkäisemiseksi ovat suuria. Tapaus rikkoo myös luottamuksen siitä, että yrityksille annetut henkilökohtaiset tiedot olisivat turvassa, Lohikoski sanoo.

Tapauksen uutisoinnin yhteydessä esimerkiksi Yle on laatinut listan toimista, jotka tulisi tehdä jatkorikosten ehkäisemiseksi. Näitä ovat muu muassa osoitteenmuutoksen estäminen, luottokiellon hankkiminen tai ilmoitus siitä, että itseään ei saa merkitä yrityksen osakkaaksi ilman, että asia varmistetaan asianomaiselta puhelimitse.

Lohikosken mukaan tapaus on nostanut esiin, miten laajalle pirstaloituneita yhteydenottokanavat ja lomakkeet viranomaisille ovat.

ILMOITUS

– Tällaisissa tilanteissa tulisi olla yksi taho tai nettisivu, jonka kautta voisi hoitaa viranomaisille tehtävät ilmoitukset kootusti. Siksi ehdotan, että esimerkiksi Suomi.fin [https://www.suomi.fi/etusivu/] alle koottaisiin kaikki viranomaistahot, joille tulee tehdä ilmoitukset tämänkaltaisissa tilanteissa.

Uhrit eriarvoisessa asemassa

Tietovuoto myös asettaa uhrit eriarvoiseen asemaan digitaitojensa tai taloudellisen tilanteensa mukaan, Lohikoski toteaa.

– Luottokielto tulisi ehdottomasti voida asettaa maksutta ja julkisen toimijan kautta. Tällä hetkellä luottokiellon voi saada vain yksityisten yritysten kautta. Lähes 40 euroa maksavat maksulliset ilmoitukset tulee lisäksi tehdä kahdelle yritykselle erikseen.

– Tämä valitettava tapaus on myös osoittanut, miten eriarvoisessa asemassa ihmiset ovat. Kaikilla ei ole varaa tai toimintakykyä suojata itseään. Toimintakykyisimmät uhrit ovat järkytyksestään huolimatta kyenneet tekemään lukuisat ilmoitukset eri tahoille. He, joiden toimintakyky ei riitä tähän valtavaan työhön, ovat kaikista haavoittuvammassa asemassa, koska eivät samalla tavalla voi suojata itseään.