Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Jussi Halla-ahon lärväilylle viileä vastaus työperäisen oleskeluluvan saamisen sujuvoittamisesta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) osoittaa ministeriönsä blogissa , että maahanmuuttokeskustelu voi olla hyvinkin kärkevää ilman että se muuttuu vihapuheeksi.

”Oma mielipide pitää pystyä esittämään asiallisesti” , Ohisalo kirjoittaa.

Ministerin mukaan sananvapauteen kuuluu kritiikki.

”Esimerkiksi maahanmuuton taloudellisista vaikutuksista, poliittisesta päätöksenteosta tai viranomaisten toiminnasta voi siis keskustella hyvinkin kärkevästi. Sananvapauteen kuuluu silti myös vastuu. Maahanmuuttoa koskeva puhe muuttuu vihapuheeksi, kun se kohdistuu yksilöihin tai tiettyihin ryhmiin halventavalla tavalla.”

Poliisiammattikorkeakoulu julkaisi lokakuussa uuden viharikosraportin . Sen mukaan sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirinnän määrä on kasvussa.

ILMOITUS

”Poliitikkojen on osaltaan huolehdittava siitä, ettei yhteiskunnallista keskustelua käydä ihmisiä tai ihmisryhmiä solvaamalla”, Ohisalo vetoaa.

Ministerin kirjoitus lienee vastaus tähän Jussi Halla-ahon twiittiin:

Se koski työperäisen oleskeluluvan saamisen sujuvoittamista niiden turvapaikanhakijoiden kohdalla, jotka työllistyneet, mutta saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Ohisalon mukaan tällä tarkoitetaan sitä, että henkilö, joka on kotiutunut ja työllistynyt Suomeen, voi saada työntekijän oleskeluluvan, vaikka hänen ei katsota olevan suojelun tarpeessa.

”Kirjauksen taustalla on muun muassa eräiden yrittäjien esille tuoma huoli työntekijöidensä työsuhteen jatkuvuudesta etenkin silloin, kun uusia työntekijöitä on vaikea saada.”

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden työllistymistä koskevia lakimuutoksia ei ole valmisteilla. Mahdollisia lainsäädännön muutostarpeita ja muita joustavoittamiskeinoja selvitetään Ohisalon mukaan parhaillaan.