Lehtikuva/Paul Ratje

Yhdysvalloissa 545 siirtolaislapsen vanhempia ei ole kyetty löytämään sen jälkeen kun viranomaiset erottivat lapset vanhemmistaan Yhdysvaltain rajalla. Asiasta kertoo American Civil Liberties Union -järjestö (ACLU).

Lapset on uutiskanava CNN:n mukaan erotettu vanhemmistaan vuosien 2017 ja 2018 välillä. Kahdessa kolmasosassa tapauksia vanhempien uskotaan tulleen karkotetuksi Yhdysvalloista.

Tapaukset liittyvät presidentti Donald Trumpin ajamaan niin kutsuttuun nollatoleranssipolitiikkaan, jolla haluttiin suitsia laitonta siirtolaisuutta. Perheitä hajotettiin jo vuonna 2017, joskin varsinaisesti politiikkaa ryhdyttiin soveltamaan toukokuussa 2018.

Koronaviruspandemia esti hetken aikaa vanhempien etsinnät, mutta nyt ne jälleen jatkuvat.

Käytäntö nostatti arvosteluryöpyn, ja kuuden viikon kuluttua yhdysvaltalaistuomari määräsi, että lapset pitää palauttaa perheilleen. Tuolloin Trumpin hallinto linjasi, että se erottaa lapsia vain, jos vanhempi katsotaan riskiksi lapselleen.

Koronaviruspandemia esti hetken aikaa vanhempien etsinnät, mutta nyt ne jälleen jatkuvat.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!