Antti Yrjönen

Kun työehdoista sopiminen viedään yritystasolle, ammattiliittojen jäsenmäärä kasvaa ja paikallinen edunvalvonta piristyy, uskoo PAMin järjestöjohtaja.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne uskoo Metsäteollisuus ry:n vetäytymisen sopimustoiminnasta kääntyvän vielä ay-liikkeen eduksi.

”Asialliset työehdot on ennenkin taisteltu työpaikoilla eikä Etelärannan ilmastoiduissa kabineteissa. Tämä ay-liikkeen perusidea on vain viime vuosikymmeninä hämärtynyt liian monelle työntekijälle ja nyt metsäherrat auttavat asian kirkastamisessa”, Kalliorinne kirjoittaa alunperin sanomalehti Kalevassa julkaistussa kolumnissa.

Kalliorinteen mukaan työehtojen sopiminen paikallistasolle herättää duunarit.

”Ay-liike ei nimittäin ole syntynyt Hakaniemen konttoreissa, vaan työpaikoilla. Yli sata vuotta sitten ihmiset jo huomasivat, että yksin ei isännille pärjää ja siksi tarvitaan joukkovoimaa.”

”Paikallinen aktiivisuus ja halu toimia työpaikoilla yhdessä paremman työelämän puolesta on tapahtunut paljon ennen kuin ay-liike palkkasi avukseen juristeja ja toimitsijoita.”

ILMOITUS

Takavuosien sinänsä hyvien keskitettyjen ratkaisujen varjopuoli oli Kalliorinteen mielestä siinä, että ne veivät työehtojen sopimisen kauas työpaikkojen arjesta. Työpaikkojen aktiivisuus väheni ja ay-liikkeen toiminnasta tuli palkattujen henkilöiden asiantuntijatyötä.

Etelärannan prosessit eivät kiinnosta, oman työpaikan asiat kiinnostavat

”Nyt työpaikoilla on liikaa työntekijöitä, jotka kuvittelevat että työehdot tipahtavat taivaasta ja lisää liksaa voi vaatia panematta itse tikkuakaan ristiin asian puolesta. Vapaamatkustaminen on viety pisimmälle niiden henkilöiden taholta, jotka nauttivat muiden vääntämistä työsuhteen eduista kuulumatta itse ammattiliittoon”, Kalliorinne kirjoittaa.

Työehdoista sopimisen vieminen yritystasolle tulee näkymään ammattiliittojen jäsenmäärän voimakkaana kasvuna ja paikallisen edunvalvonnan piristymisenä, Kalliorinne uskoo.

”Harvaa kiinnostaa Etelärannan kabinettien neuvotteluprosessit, mutta oman työpaikan asiat kiinnostavat jokaista. Kiitos metsäherroille, teidän tuella saamme ay-liikkeen uuteen nousuun.”