Antti Yrjönen

Vasemmiston Semi: Poliisin riittävyys syrjäseuduilla on turvattava

Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi on huolissaan syrjäseutujen poliisien riittävyydestä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa luvataan lisätä viranomaisten läsnäoloa ja näkyvyyttä etenkin alueilla, joissa on heikoin palvelutaso, sekä määritellä poliisille enimmäisvasteajat koko Suomeen. Tästä huolimatta ympäri Suomea on tullut viestejä poliisipalveluiden keskittämisestä ja lakkauttamisesta.

– Myös harvaan asutuilla alueilla ihmisille voi tulla hätä. Jopa tunnin mittaiset odotusajat poliisin saapumiselle ovat kohtuuttomia, Semi sanoo.

Poliisien asemapaikat tulisi säilyttää.

– On meidän vastuullamme varmistaa riittävin resurssein, että poliisin palvelut löytyvät suomalaisille inhimillisen läheltä.

Semi nostaa huolestuttaviksi esimerkeiksi muun muassa Suonenjoen tilanteen. Keskittämispäätöksen myötä Suonenjoelle jäisi nykyisten yhdeksän poliisin sijaan vain kaksi rikostutkinnan vakanssia.

ILMOITUS

Rahaa harvaanasutuille alueille

Nyt vuoden 2021 valtion talousarviossa poliisitoimeen kohdistetaan noin 848 miljoonaa euroa nettomäärärahaa. Tässä merkittäviä lisäyksiä kohdennetaan nimenomaan harva-alueiden valvonta- ja hälytyspalveluiden huomioimiseen. Hallitusohjelman mukaisesti budjetin avulla pyritään toteuttamaan poliisin läsnäolon ja näkyvyyden lisäämistä etenkin alueilla, joissa on heikoin palvelutaso.

– Onkin ristiriitaista, että näiden taloudellisten panostuksien valossa poliisien palveluja ollaankin keskittämässä ja harventamassa. Poliisien asemapaikat tulisi säilyttää syrjäseutujen isoimmissa taajamissa, Semi linjaa.

Semi jätti hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta poliisin läsnäolo ja vasteajat paikalle saapumiseen saataisiin mahdollisimman lyhyiksi.

Sen allekirjoittivat myös Savo-Karjalan vaalipiirin edustajat Markku Eestilä (kok.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), Seppo Eskelinen (sd.), Hannu Hoskonen (kesk.), Sari Essayah (kd.), Hanna Huttunen (kesk.), Minna Reijonen (ps.), Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Sanna Antikainen (ps.), Jussi Wihonen (ps.), Marko Kilpi (kok.) ja Tuula Väätäinen (sd.).

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!