Lehtikuva/Alexey Druzhinin

Venäjän presidentti esittää nykysopimuksen jatkamista ilman ehtoja. Alkuviikosta ääni kellossa oli Venäjällä toisenlainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdottaa yhden vuoden jatkoa Venäjän ja USA:n ydinaseita rajoittavalle Uusi Start -sopimukselle. Sopimus koskee strategisten mannertenvälisten ydinohjusten määrää ja valvontaa.

Putin ehdottaa nykysopimuksen jatkamista ainakin vuodella ja ilman mitään ehtoja, mikä tarjoaisi mahdollisuuden jatkaa neuvotteluja sopimuksen sisällöstä. Putin esitteli ehdotuksensa turvallisuusneuvostonsa kokouksessa, kerrotaan Kremlin lausunnossa.

Uusi Start on viimeinen voimassa oleva ydinaseita rajoittava sopimus. Ilman neuvottelutulosta se päättyy vajaa kaksi viikkoa Yhdysvaltain presidentin aloitettua virassaan.

Putin ehdottaa Uusi Start -sopimuksen jatkamista ainakin vuodella ja ilman mitään ehtoja, mikä tarjoaisi mahdollisuuden jatkaa neuvotteluja sopimuksen sisällöstä.

Sopimusta voitaisiin jatkaa viidellä vuodella, mikäli molemmat osapuolet suostuvat tähän.

Etenevätkö sopimusneuvottelut sittenkin?

Tällä viikolla uutisoitiin===https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4344110-yhdysvallat-ja-venaja-eri-linjoilla-ydinaseita-rajoittavasta-uudesta-start-sopimuksesta-valvonta-jaa-oman-onnensa-nojaan, että Yhdysvaltojen neuvottelijan mukaan maa olisi valmis jatkamaan helmikuussa päättyvää sopimusta ainakin jonkin aikaa, mikäli Venäjä puolestaan suostuu rajoittamaan ydinasearsenaaliaan.

ILMOITUS

Yhdysvaltain presidentin asevalvonnan erityisedustaja Marshall Billingslea kommentoi sopimuksen tilannetta Heritage Foundation -ajatushautomon tilaisuudessa tällä viikolla tiistaina paikallista aikaa.

Venäjä ei kuitenkaan näyttänyt olevan halukas hyväksymään rajoitusesitystä. Venäjän edustajana neuvotteluihin osallistunut varaulkoministeri Sergei Rjabkov kuvasi ehdotusta mahdottomaksi hyväksyä, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Nyt tilanne siis näyttäsi muuttuvan, jos sekä Venäjällä että Yhdysvalloissa haetaan jatkoaikaa sopimukselle.

Neuvotteluja myös Helsingissä

Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat ovat neuvotelleet sopimuksen jatkosta ainakin Wienissä ja Helsingissä. Yhdysvaltain presidentin asevalvonnan erityisedustaja Marshall Billingslea ja Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov tapasivat Helsingissä neuvotteluissa aiemmin tässä kuussa.

– Merkittävin ulottuvuus sopimuksessa ovat valvontajärjestelyt. Molemmilla osapuolilla on koko ajan tieto siitä, mihin käyttövalmiita ydinaseita on sijoiteltu ja millaisia määriä. Jos tällaista sopimusta ei enää ole, se merkitsee, ettei ole enää mitään virallista valvontamekanismia tai tiedonvälitysvelvollisuutta, tutkija Tapio Juntunen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta kuvaili STT:lle Helsingissä käytyjen neuvottelujen aikaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!