Lehtikuva/Johanna Geron

Marin kertoo käyttävänsä kasvomaskia koko kotimatkan, jotta välttäisi muiden mahdollisen altistamisen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on poistunut Brysselissä järjestettävästä EU-huippukokouksesta varotoimena. Marin oli keskiviikkona samassa kuulemisessa koronavirustartunnan saaneen kansanedustajan Tom Packalénin (ps.) kanssa.

Packalénin koronavirustartunta havaittiin eduskuntatiedotuksen mukaan torstaina. Marin kertoo olleensa kuulumisen lisäksi keskiviikkona myös satunnaisissa kohtaamisissa Packalénin kanssa eduskunnassa.

– Kun olen siirtynyt eduskunnan saliin äänestämään ministeri Krista Kiurun (sd.) luottamuksesta, olen ollut satunnaisissa kohtaamisissa Packalénin kanssa esimerkiksi hissijonossa ja käytävällä, Marin kertasi EU-kirjeenvaihtajille puhelimitse.

Samaan kuulemiseen tartunnan saaneen Packalénin kanssa osallistui pöytäkirjojen mukaan nelisenkymmentä kansanedustajaa.

Marin sanoo, ettei kuitenkaan käynyt käytäväkeskusteluja Packalénin kanssa.

Pääministeri käytti suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskuulemisessa kasvomaskia.

ILMOITUS

– Tämä on myös hallituksen käytäntö, eli hallituksen neuvotteluissa käytämme maskia ja huolehdimme turvaväleistä, Marin kommentoi.

Marin vetäytyy omaehtoiseen karanteeniin

Pääministeri palaa tänään Suomeen, menee koronatestiin ja vetäytyy omaehtoiseen karanteeniin.

Marin muistuttaa, että ministerien työmatkoilla tavanomainenkin käytäntö on tällä hetkellä se, että testiin mennään heti Suomeen saapumisen jälkeen ja vetäydytään kolmeksi päiväksi omaehtoiseen karanteeniin, jonka jälkeen otetaan toinen testi.

– Jos tuokin testitulos on negatiivinen, niin seuraavana päivänä voi palata työtehtäviin, Marin sanoi.

Marinin esikunta konsultoi valtion turvallisuusjohtajaa, kun tieto mahdollisesta koronavirusaltistumisesta tuli ilmi.

– Tämänkaltaisissa tilanteissa turvallisuusjohtaja käy myös lääkärien kanssa läpi sitä, millä tavalla on syytä toimia.

Kasvomaski päällä koko kotimatkan

Marin kertoo käyttävänsä kasvomaskia ja huolehtivansa etäisyyksistä läpi koko kotimatkan. Hän ei esimerkiksi aio ruokailla lentokoneessa, jotta ei joudu ottamaan maskia pois.

– Tällä tavalla pyrin tietenkin välttämään sitä, että altistaisin mahdollisesti muita.

Brysselissä Marinin mukana on matkustanut hyvin pieni valtuuskunta. EU-huippukokouksessa on noudatettu tarkkoja varotoimia koronavirustilanteen vuoksi.

Marin on pyytänyt Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä edustamaan Suomea huippukokouksen loppuajan. Kaksipäiväinen huippukokous Brysselissä päättyy tänään.

Kuulemisessa noin 40 kansanedustajaa

Marin ja Packalén osallistuivat keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan yhteiskuulemiseen Pikkuparlamentin auditoriossa. Kuulemiseen osallistui pöytäkirjojen mukaan nelisenkymmentä kansanedustajaa.

Osallistujien välillä on pidetty turvavälit, kertoi kokouksen sihteerinä toiminut valiokuntaneuvos Jonna Laurmaa STT:lle aiemmin perjantaina.

– Etäisyys Mariniin on ollut valiokunnan jäsenillä vähintään turvavälit huomioiva, Laurmaa sanoi.

Pikkuparlamentin auditorio on Laurmaan mukaan eduskunnan suurimpia tiloja.

Kokous kesti pöytäkirjan mukaan 45 minuuttia, ja Marin on ollut Laurmaan mukaan paikalla käytännössä koko kokouksen ajan.

Pääministeri Marinin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luodon mukaan Marin ei ollut läheisessä kontaktissa Packalénin eikä muiden kansanedustajien kanssa keskiviikon kuulemisessa.

– Kaikilla oli maskit päällä ja pääministeri todella kaukana kaikista kansanedustajista, myöskin Packalénista, Luoto sanoi STT:lle ennen Marinin poistumista EU-kokouksesta.

Packalén osallistui luottamusäänestykseen

Packalén kertoi aiemmin STT:lle saaneensa torstaina tiedon viime lauantaina mahdollisesti tapahtuneesta altistuksesta.

Eduskuntatiedotuksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on käynnistänyt torstaina altistuksia koskevan jäljityksen.

Packalén kertoi STT:lle osallistuneensa eduskunnassa tiistaina ja keskiviikkona kokouksiin maski päässä ja turvavälejä noudattaen.

Packalén osallistui keskiviikon täysistunnossa ministeri Krista Kiurun luottamusäänestykseen. Puheenvuoroja hän ei täysistunnossa käyttänyt.

Tiistain täysistunnossa Packalén merkittiin pöytäkirjan mukaan nimenhuudossa poissaolevaksi.