Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Koronarokotetta oli aluksi vain ”rajoitetusti saatavilla”. Rokotukset aloitettaisiin terveysalalla ja eturintamassa työskentelevistä.

Nuoret ja terveet ihmiset saavat koronarokotteen ehkä vasta vuonna 2022, sanoo Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimusjohtaja brittilehti Guardianin mukaan. WHO:n tutkimusjohtaja Soumya Swaminathan kertoo, että terveydenhoitoalan työntekijät ja riskiryhmiin kuuluvat ovat rokotteen saajina etusijalla.

– Useimmat yhtyvät mielipiteeseen, että rokotukset aloitettaisiin terveysalalla ja eturintamassa työskentelevistä, mutta silloinkin pitää määritellä, keillä heistä on suurin riski. Ja sitten iäkkäät ja niin edespäin, hän luettelee.

Swaminathan kertoo toivovansa, että ainakin yksi toimiva rokote olisi olemassa ensi vuonna, joskin sitä olisi vain ”rajoitetusti saatavilla”. Pikaisesti tapahtuvat joukkorokotukset näyttävät hänen mukaansa epätodennäköisiltä, vaikka monia koronarokotteita testataan parhaillaan.

Saksa ottaa käyttöön uusia rajoituksia kamppailussa koronavirusepidemiaa vastaan, tiukennettuja rajoituksia tulee myös Britanniaan.

– Paljon ohjeistusta on vielä luvassa, mutta uskoakseni keskiverto, terve, nuori ihminen joutunee odottamaan rokotetta vuoteen 2022.

Swaminathan muistutti Guardianin mukaan myös, että koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä nousee vääjäämättä tartuntojen määrän kasvun myötä, vaikkakin viiveellä.

ILMOITUS

– Kuolleisuuslukujen kasvu laahaa aina muutaman viikon jäljessä, hän huomautti.

Lontoon pubeissa ei olla vieraiden seurassa

Lontoossa siirrytään tulevasta viikonlopusta alkaen tiukempaan koronavirusrajoitusluokkaan. Viikonlopusta alkaen esimerkiksi eri kotitalouksissa asuvat eivät enää saa kokoontua toistensa seuraan sisätiloissa, kuten pubeissa ja ravintoloissa.

Asiasta ilmoitti terveysministeri Matt Hancock, ja siitä tiedotti myös Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Tiukennettuja rajoituksia tulee viikonloppuna voimaan myös muilla alueilla, esimerkiksi Yorkissa ja Essexissä. Käytännössä kyseiset alueet siis nousevat kakkostason rajoitusluokkaan. Britanniassa alueet on jaettu kolmeen rajoitustasoon, joista kolmostaso on kaikista tiukin.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan tuoreet kiristykset tarkoittavat, että yli puolet Englannin väestöstä elää joko korkeiden tai erittäin korkeiden rajoitusten eli kakkos- tai kolmostason alueella.

Ainoat kolmostasolle luokitellut alueet ovat tällä hetkellä Liverpoolin seuduilla, mutta myös Suur-Manchesterin on ennakoitu nousevan tiukimpaan luokkaan. Niin AFP:n, BBC:n kuin Manchester Evening Newsin mukaan asiasta käydään kuitenkin kiivasta kiistelyä.

Kolmostason alueilla esimerkiksi pubit ja baarit, joissa ei tarjoilla ruokaa, pannaan kiinni, kun kakkos- ja ykköstasolla pubit ja ravintolat suljetaan iltakymmeneltä. Kolmostason alueille tai niiltä pois ei myöskään suositella matkustamista muutoin kuin perustellusta syystä.

Myös Saksa tekee tiukennuksia

Saksa ottaa käyttöön uusia rajoituksia kamppailussa koronavirusepidemiaa vastaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan maassa otetaan käyttöön tiukempia kokoontumisrajoituksia sekä hengityssuojainten käyttöpakkoja alueilla, joissa viikon aikana kirjattujen uusien tartuntojen esiintyvyys on suurempi kuin 35 sataatuhatta asukasta kohden.

Kasvomaskit ovat näillä alueilla pakollisia tilanteissa, joissa ihmiset ovat pidemmän aikaa lähietäisyydellä toisistaan. Lisäksi kokoontumiset rajoitetaan 15 henkeen sisätiloissa ja 25 henkeen ulkona.

Vielä tiukempiin toimiin ryhdytään, jos luku ylittää 50:n. Näitä toimia ovat yksityistilaisuuksien rajoittaminen enimmillään 10 henkeen ja ravintoloiden aukioloaikojen lyhentäminen.

Liittokansleri Angela Merkel kertoi uusista toimista myöhään keskiviikkona tavattuaan maan 16 osavaltion johtajia.

– Olen vakuuttunut siitä, että se, mitä teemme näinä päivinä ja viikkoina, on ratkaisevan tärkeää kysymykselle siitä, miten selviämme tästä pandemiasta, Merkel sanoi AFP:n mukaan.

Euroopan parlamentti perui istuntonsa Strasbourgissa

Euroopan parlamentti on perunut ensi viikon istuntonsa Ranskan Strasbourgissa koronavarotoimena. Istunto järjestetään sen sijaan etäkokouksena, sanoi parlamentin puheenjohtaja David Sassoli Twitterissä. AFP:n mukaan Ranska olisi halunnut pitää istunnon Strasbourgissa.

Sassoli sanoi tviitissään, että Ranskan ja Belgian koronatilanne on hyvin vakava ja matkustamista ei suositella.