Jarno Mela

Kautto: Valtion kannettava vastuunsa MAL-sopimuksien rahoituksessa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto on huolissaan seutukuntien maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevien MAL-sopimusten rahoituksesta.

Julkisuudessa on kerrottu neuvotteluiden kankeasta etenemisestä. Keskeiseksi huoleksi puheissa ja kirjoituksissa on noussut rahoituksen viipyminen.

– Sopimusten syntymiselle on aivan olennaista, että valtio tekee oman osuutensa ja esittää rahoitusta alueiden tärkeille hankkeille. Tämän rahoituksen puute hallituksen esityksessä ensi vuoden talousarviolle oli seuduille pettymys. Jaan paikkakuntien huolen, Kautto sanoo.

Kunnissa rakennetaan juuri nyt ensi vuoden talousarvioita. Kautto painottaa sitä, että sopimusneuvottelujen hidas eteneminen ja rahoituksen puute vaikuttavat merkittävästi kaupunkien ja kaupunkiseutujen kehittämisen mahdollisuuksiin aikana, jolloin elvyttävä talouspolitiikka olisi koko Suomen etu.

– On kestämätöntä, jos valtion konkreettista sitoutumista alueiden keskeisiin hankkeisiin joudutaan odottamaan vielä pitkään, Kautto sanoo.

ILMOITUS

Hän jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen MAL-sopimusneuvotteluiden etenemisestä ja rahoittamisesta. Kautto kysyy, millä aikataululla hallitus aikoo edistää Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutujen sopimusneuvotteluja kohdistamalla sopimuksien toteuttamiselle tarvittavan rahoituksen.

Niin kutsutuissa MAL-sopimusneuvotteluissa valtio ja kaupunkiseudut neuvottelevat uusista maankäytön, asumisen ja liikkumisen sopimuksista. Sopimuksissa kaupungit sitoutuvat tavoitteisiin asuntokaavoituksessa, kohtuuhintaisen vuokra-asumisen tuotannossa ja liikennejärjestelmien kehittämisessä, ja valtio puolestaan sitoutuu tukemaan muun muassa seutujen tärkeitä infrastruktuurihankkeita.

Sopimusmenettelyä on nyt laajennettu uusille seuduille. Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseudut ovat päässeet vihdoin uusina alueina näiden MAL-sopimusmenettelyiden piiriin. Tämä on tärkeää itse kaupunkien lisäksi niiden kehyskunnille. Esimerkiksi Jyväskylän seudulla onnistuneista sopimusneuvotteluista hyötyvät Äänekoski, Muurame, Laukaa, Toivakka, Hankasalmi, Petäjävesi ja Uurainen.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!